Počelo rušenje drveća na Kameničkoj adi u Novom Sadu, aktivisti zvali policiju

Vesti 15. dec 202216:29 4 komentara
Printscreen/ Facebook Zajedno

Mašine kompanije "Milenijum tim" krenule su u rušenje drveća na Kameničkoj adi u Novom Sadu, na lokaciji na kojoj se planiraju privremene saobraćajnice radi izgradnje mosta u produžetku Bulevara Evrope, objavio je portal 021.rs.

Pročitajte još:

Aktivisti su oko 15 časova primetili radnike koji su krenuli u rušenje drveća i taj trenutak je snimljen. Kako je objavio 021.rs, aktivisti su pozvali policiju, koja je izašla na teren i napravila zapisnik. Seča je u ovom trenutku zaustavljena i nije poznato šta će se dešavati u narednim danima.

„Videli smo da se dva stabla ruše, onako ad hoc, pogurali su ih bagerima. Stabla su označena crvenim krugovima i pretpostavljamo da će ona ‘pasti’. Nama je dužnost da reagujemo na to, nadamo se da će i institucije reagovati. Jutros smo od radnika tražili da pozovu nadzornika, ali su nam rekli da on nije tu danas. Po zakonu bi ovde morao da bude nadzornik Pokrajinskom zavoda za zaštitu prirode. Ovo je zaštićeno područje i na njemu je seča dozvoljena od 1. avgusta do 1. novembra, ništa posle toga“, navodi aktivista Petar Holik.

„Koridori Srbije“ su prijavili radove na parcelama na Kameničkoj adi, gde su nedeljama unazad obavljali razminiranje terena, te u Sremskoj Kamenici, na kojoj se nalazi ograđeni prostor sa oznakama kineske kompanije „China Road and Bridge Corporation“ (CRBC), koja je angažovana na gradnji novog mosta.

Prijava radova važi za period od godinu dana, odnosno do 15. decembra 2023.

Letos su izdate i prijave radova na drugim parcelama koje obuhvataju Ribarsko ostrvo, ali na njima za sada poslovi nisu otpočeli.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare