Jednomesečni pritvor Crnogorcu privedenom na Gazimestanu

Vesti 30. jun 202113:31 > 22:50 komentara
Kosovo online/Printscreen

Podgoričanin Risto Jovanović, koga je kosovska policija uhapsila na Vidovdan, 28. juna, na Gazimestanu, osuđen je u Prištini na 30 dana pritvora.

Jovanović će, kako je odredio sudija, u pritvoru biti u Severnoj Mitrovici.

Podgoričanin, koji je pred Osnovnim sudom u Prištini optužen za izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti, ima pravo žalbe na tu odluku.

Branilac Jovanovića, advokat Jovana Filipović, rekla je da očekuje da će Apelacioni sud uvažiti žalbu i ukinuti meru pritvora i da će se on u daljem toku suđenja braniti sa slobode, preneo je portal Kosovo online.

Na početku današnjeg ročišta sudija je pročitao optužnicu, kojom se Jovanović tereti za pomenuto krivično delo, nakon čega se on izjasnio da nije kriv i da nije došao na Kosovo da provocira i širi mržnju. Tužilac je zatražio sudski pritvor zbog opasnosti od bekstva i naveo da je kazna, prema važećim zakonima na Kosovu, za ovakva dela do pet godina zatvora.

Advokat Filipović zatražila je da se njen klijent brani sa slobode i ukazala na neosnovanost tvrdnji da je Jovanović javno ugrozio bezbednost građana Kosova.

Suđenju je prisustvovao i otpravnik poslova u ambasadi Crne Gore na Kosovu Mirsad Bibović.