Počelo suđenje nekadašnjem vođi OVK Saljihu Mustafi u Hagu

Vesti 15. sep 202110:32 > 17:44 9 komentara

Prvo suđenje u Specijalizovanim većima Kosova koje Specijalizovano tužilaštvo vodi protiv jednog od nekadašnjih vođa takozvane OVK Saljiha Mustafe počelo je danas pred četvoročlanim sudskim većem u Hagu.

Mustafa je optužen za ratne zločine u četiri tačke (proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo jedne osobe) u improvizovanom zatvoru u selu Zlaš, nedaleko od Prištine u aprilu 1999. godine.

POVEZANE VESTI

Tužilaštvo je navelo da žrtve već 20 godina čekaju na ovo suđenje ali da datum za odgovornost ne može da istekne.

„Svedočenje u ovoj sudnici može da bude traumatično, ali isto tako, uz pravu podršku, može da bude i katarzično“, istaklo je tužilaštvo u uvodnim rečima.

Kako je navedeno, sve žrtve Saljiha Mustafe bili su kosovski Albanci.

„Oni nisu bili neprijatelji Kosova ili špijuni. To su bili njihovi sunarodnici, čiji je jedini zločin bio da su ih pojedini smatrali nekim ko ometa OVK i pojedine njihove vođe i nalepili su im etiketu kolaboracioniste. Ali oni nisu to bili u kontekstu ratnih dejstava, njihov jedini zločin je bilo drugačije političko mišljenje“, dodalo je tužilaštvo.

Na samom početku suđenja, Mustafa je potvrdio da razume optužbe, dodajući da u njima nema istine. On je potvrdio svoje ranije izjašnjavanje o krivici.

„Nisam kriv ni za jednu od optužbi ovdašnjeg Gestapoa“, rekao je.

Nakon uvodnih reči tužilaštva, svoje uvodne reči izneo je i zastupnik žrtava.

Branilac Saljiha Mustafe izneće svoje uvodne reči u narednoj fazi postupka.

Suđenje se nastavlja sutra ukoliko danas sve procedure ne budu završene. U suprotnom, Saljih Mustafa će opet izaći pred sudsko veće u ponedaljak, za kad je zakazano ispitivanje prvog svedoka tužilaštva.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare