Počelo suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića, optuženi izjavili da nisu krivi

Vesti 06. jul 202110:44 > 16:50 19 komentara

U Osnovnom sudu u Prištini počelo je suđenje za ubistvo lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, po trećoj, dopunjenoj optužnici kosovskog specijalnog tužilaštva. Suđenje će prema prethodnim najavama biti nastavljeno i sutra.

Suđenje je počelo proverom identiteta optuženih i upoznavanjemsa njihovim pravima. Na predlog odbrane, optužnicam im nije pročitana, jer su sa njom već bili upoznati, pošto su je primili ranije.

POVEZANE VESTI

Prema trećoj optužnici, šest osoba se terete za umešanost u ubistvo Ivanovića: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Svi optuženi su se izjasnili da su razumeli navode optužnice, a istovremeno su se izjašnjavali da nisu krivi za dela za koja se okrivljuju.

Tužilac je na početku suđenja rekao da smatra da postoje ubedljivi dokazi da Nedeljko Spasojević, Marko Rošić i Silvana Arsović bili članovi organizovane grupe i da su odgovorni za ubistvo Olivera Ivanovića.

Dragiša Marković i Žarko Jovanović su optuženi za zloupotrebu službenog položaja.

Optuženi se terete za krivična dela „teško ubistvo“, „učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe“, „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i „neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja“, piše KoSSev.

Odbrana optuženih, od pokretanja postupka suđenja osumnjičenima za umešanost u ubistvo Ivanovića je kritikovala sve optužnice koje je prethodno podizalo Specijalno tužilaštvo, navodeći da su nepotpune i nepotkrepljene dokazima.

Isto su tvrdili i nakon što je podignuta i treća optužnica u novembru 2020. godine, usled čega su zahtevali njeno odbacivanje od strane prvostepenog, a potom i Apelacionog suda.

Osnovni sud u Prištini je, međutim, početkom godine, odlučio da odbije zahtev za odbacivanje optužnice, jer je, kako su naveli u odluci, nakon primedbi Apelacionog suda, optužnica sastavljena u skladu sa zakonskim zahtevima, navodi KoSSev.

„Prema ovoj odluci, izmenjena optužnica, sama po sebi sadrži vremenski period u kom je, kako se sumnja, organizovana kriminalna grupa preduzela krivične radnje u vezi sa krivičnim delom, sadrži oblik i radnje preduzete radi izvršenja krivičnog dela, gde se za svakog optuženog navodi koje je radnje ko preduzeo“, navedeno je tada u odluci Osnovnog suda, a prenela je Zakletva za pravdu.

Odbrana se žalila potom i Apelacionom sudu, ali ovo veće je pre nepuna dva meseca, takođe odlučilo da odbije žalbe za odbacivanje optužnice u vezi sa dokazima u slučaju ubistva Ivanovića, kao neosnovane.

„Apelacioni sud Kosova odbio je kao neosnovane žalbe branilaca za odbacivanja optužnice i osporavanje dokaza u slučaju okrivljenih N.S, M.R, S.A, D.M. i R.B. Potvrđena je odluka Osnovnog suda u Prištini od 02. marta 2021. i ovaj krivični postupak će se nastaviti u skladu sa pravilima krivičnog postupka“, naveli su u maju u saopštenju Apelacionog suda.

Lider GI SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Skoro dve godine kasnije – 2. decembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare