Počeo glavni pretres u ponovljenom suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije

Vesti 22. mar 202118:42 1 komentar
N1

Počeo je glavni pretres u ponovljenom suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Naredna ročišta zakazana su za drugu polovinu aprila kada će biti nastavljeno davanje primedbi i analiza na zapisnik sa iskazima svedoka, koji su počeli danas.

Odbrana je danas iznosila primedbe i analizirala iskaze oko dvadeset svedoka. Tvrde da oni nemaju posredna ali i neposredna saznanja kako bi se mogla utvrditi istinitost u postupku.

Branilac prvooptuženog Radomira Markovića, Vladimir Marinkov, je istakao da bi bilo važno suočenje dva svedoka – Nebojše Sokovića i Ratka Ljubojevića.

„Posebno imajući u vidu da je jedan od razloga koji su izneti u obrazloženju prethodne presude bilo upravo svedočenje ovog svedoka čije suočenje i tražimo. Te mislim da će veće sada prihvatiti naš predlog, pošto je prethodna presuda bila ukinuta, te da ćemo imati tu situaciju da ova dva svedoka i suočimo i da negde razjasnimo te diskrepance koje su nastale u njihovim iskazima, koje su najverovatnije posledica protoka vremena“, rekao je Marinkov nakon ročišta.

Iskazi svedoka o kojima se odbrana danas izjašnjavala odnosili su se na okolnosti praćenja i prekida praćenja novinara Slavka Ćuruvije, zatim na beli golf koji se u postopku označava kao vozilo koje je korišćeno u vreme Ćuruvijonog ubistva ali i na ulogu Milorada Ulemeka Legije.

Nastavak glavnog pretresa je bio planiran i za sutra i prekosutra ali neće biti održan jer je braniteljka Zora Dobričanin Nikodinović, koja se danas iz zdravstvenih razloga nije pojavila, zamenu našla samo za jedan a ne za sva tri dana.

Zbog njenih ranijih odsustvovanja sa ročišta sudija je zatražila da u roku od tri dana dostavi lekarsku dokumentaciju kako bi ih opravdala inače će u suprotnom optuženima dodeliti advokata po službenoj dužnosti.

Ponovljeno suđenje u slučaju ubistva novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, posle niza odlaganja u novembru i decembru prošle godine, nastavljeno je 2. februara. Skoro 22 godine od ubistva (ubijen 11. aprila 1999. godine), proces utvrđivanja odgovornosti je neizvestan.

Suđenje se ponavlja za tadašnjeg načelnika Resora državne bezbednosti (RDB) Radomira Markovića, tadašnjeg šefa beogradskog centra DB Milana Radonjića, kao i pripadnika rezervnog sastava Državne bezbednosti Miroslava Kuraka i operativca DB-a Ratka Romića.

Radomir Marković je prvom presudom, koja je oborena, bio osuđen na 30 godina zatvora za podstrekavanje na ubistvo Ćuruvije, a na istu kaznu za saizvršilaštvo u ubistvu bio je osuđen službenik DB Milan Radonjić. Pripadnici ove službe Romić i Kurak, zbog saizvršilaštva u ubistvu, osuđeni su na po 20 godina zatvora.

Prvostepena presuda pala je na Apelacionom sudu jer je, kako je ocenio sud, „nerazumljiva“, „protivrečna“, a pre svega je u pitanju prekoračenje optužnice. Najveća slabost presude je, sudeći prema obrazloženju apelacije, u tome što je kao neposrednog izvršioca i nalogodavaca označila N. N. lice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare