Završen skup protiv Rio Tinta: Mali broj okupljenih, kritike na račun Beograđana

Vesti 27. nov 202215:2380 komentara

Par stotina građana okupilo se ispred Vlade Srbije na dan godišnjice prve blokade protiv rudarenja litijuma na poziv Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) koji tvrdi da kompanija Rio Tinto još uvek kupuje imanja u dolini Jadra, te da na ovaj projekat nije stavljena tačka. Protest koji je počeo nešto posle 15.00, završen je oko 16.30, a tridesetak demonstranata podiglo je šator ispred Vlade i najavilo da će tu ostati do daljeg. Učesnici skupa zatražili su od predsednika i premijerke da podnesu ostavke jer, kako su kazali, nisu sposobni da upravljaju državom. Takođe su tražili i usvajanje odluke o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma.

Okupljenima su se, između ostalih, obratili Marijana Petković iz udruženja Ne damo Jadar, predsednica SEOS Ljiljana Bralović, kao i meštanin Gornjih Nedeljica Zlatko Kokanović.

Petković je poručila da na projekat Rio Tinto nije stvarno stavljena tačka, jer pošto je to objavila premijerka Ana Brnabić izdato je još 178 istražnih dozvola „da se buši sve što je naše“.

Istakla je da je vlast rekla da je projekat gotov, „zašto nam onda ne objasne kako se sad Rio Tinto bavi putem do rudnika, pa kupuje njive na trasi puta. Zašto je aktivno eksploataciono polje. Zašto je Rio Sava ponovo počela da potkupljuje one čije parcele su izbušene da ne vade cevi“.

„Nećemo ni ‘l’ od litijuma u Srbiji“, poručila je Petković okupljenima na protestu i zaključila da „ovom zemljom drma Rio Tinto“.

Ljiljana Bralović kritikovala je oštro Beograđane što se nisu odazvali današnjem protestu.

„‘Ko sme taj i može, ko ne zna za strah ide napred’, to su reči vojvode Živojina Mišića. Dolazim sa Suvoborske grede, gore je Mišić izvojevao prvu veliku pobedu u Prvom svetskom ratu, zato što nije znao za strah. I ja ne znam za strah… Uz sve nas ovde idu i 1300 kaplara, idu svi junaci sa Cera, Kolubare, Suvoborske grede, ceo gvozedeni puk je ovde među nama, a Beograd spava. Molim vas tiho ljudi, nemojmo pištaljke, neka umre Beograd tiho, neka ne zna da je skuvan kao žaba u loncu, nemojte im pričati, pa neka ih, neka umru u zabludi, neka slušaju Vučića koji im govori da smo balkanski tigrovi, neka ih, neka ne izlaze. Nas je ovde dosta, mi smo došli da ostanemo ovde na ovoj raskrsnici, mi pragove branimo, mi nismo aktivisti, mi smo seljaci, mi ne znamo kako se organizuju dobri protesti, nas baš briga za dobar protest. Mi volimo i naše žive i naše mrtve. Mi ne damo naše grobove, a vi se prodajite za šaku srebrenjaka“, poručila je Bralović okupljenima.

Kokanović: Dok se ne donese zakon o zabrani litijuma, nema mira u ovoj državi

Zlatko Kokanović, meštanin Gornjih Nedeljica, poručio je da i struka i nauka pričaju o rekama, biljkama i životinjama, a da niko ne govori šta će biti sa ljudima čije preseljenje je neophodno kako bi se gradio rudnik litijuma u Jadru.

„Potrebna je relokacija stanovništva. Koliko, gde, kad? Predsednik kaže, sram ga bilo, Aleksandre Vučiću sram te bilo, žrtvovaćemo manje nego što je bilo predviđeno prvobitnim planom. Pa dajte nam taj spisak žrtava, da vidimo ko je na tom spisku“, poručio je Kokanović.

On ističe da je uredbom ukinut projekat iskopavanja litijuma, ali da „sada ponovo iza kulisa pokušava da se vrati projekat“.

„Izglasajte zakon o trajnoj zabrani i mi ćemo biti mirni. A dok se to ne uradi nema mira u ovoj državi“, rekao je Kokanović i dodao da kada je zdravlje u pitanju nema razlike, jer svi dišemo isti vazduh.

Predsedniku, premijerki, članovima vlade i poslanicima je poručio da treba da daju ostavke jer nisu u stanju da vladaju državom. Mi moramo da branimo ovu državu od vlasti, kazao je Kokanović i dodao da će ispred Vlade ostati do daljeg, dok se ne ispune njihovi zahtevi, koji podrazumevaju i odluku o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma.

Demonstranti podigli šator ispred Vlade, Kokanoviću policija radila test na drogu

Protest je okončan oko 16.30, a u 17.00 ispred Vlade je ostalo njih 30-ak, koji su tu podigli i jedan šator.

U Ulici Kneza Miloša, pored Ministarstva finansija i zgrade Generalštaba saobraćajna polcija je zaustavila učesnike protesta koji su prevozili šator, a Zlatku Kokanoviću iz udruženja Ne damo Jadar urađen je test na droge.

Saobraćaj je i dalje zaustavljen, a osim saobraćajaca nema uniformisane policije.

Protest je protekao bez incidenata, a saobraćaj na raskrsnici Nemanjine ulice i Kneza Miloša bio je obustavljen još tokom prepodneva zbog održavanja Beogradskog polumaratona.

Fonet/Marko Dragoslavić

Među okupljenima su bili i Aleksandar Jovanović Ćuta, narodni poslanik Moramo-Zajedno, narodni poslanik Dejan Bulatović iz Stranke slobode i pravde (SSP) i narodna poslanica Dveri Radmila Vasić.

Povezane vesti

Prisutni su bili i aktivisti Brajan Brković i Miran Pogačar koji se u Novom Sadu bore protiv izgradnje na Šordošu, kao i Dušan Tufegdžić i Vladimir Terzić iz Pokreta Buđenje, koji je prošle godine inicirao apel protiv iskopavanja litijuma.

Razlog za okupljanje je što ni posle godinu od obećane „tačke na rudnik litijuma“ u Vladi Srbije pojedini ministri i dalje najavljuju projekat Jadar za koji ekološke organizacije tvrde da će biti poguban po životnu sredinu.

Ekološki protesti počeli sredinom novembra 2021. godine u Beogradu, a povod je bilo donošenje Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kao i najavljen dolazak kompanije „Rio Tinto“ i eksploatacija litijuma.

Aktivisti su tada ocenjivali da su ti zakoni povezani sa projektom „Jadar“ te međunarodne kompanije, zbog čega su 27. novembra organizovali blokadu brojnih saobraćajnica širom Srbije, od kojih je najveća bila na autoputu kroz Beograd, na mostu Gazela.

Građani i aktivisti, predvođeni jednim od osnivača Ekološkog ustanka Aleksandrom Jovanovićem Ćutom i direktorom za kampanje pokreta Kreni-promeni Savom Manojlovićem sukobljavali su se sa brojnim kordonima policije, koje su uspeli da probiju i zaustave saobraćaj.

Policija je u početku pokušavala da zaustavi građane, društvenim mrežama kružili su snimci policajca koji je vukao ženu sa autoputa i prebacio je preko zaštitne ograde, ali se situacija smirila kada je većina okupljenih uspela da izađe na autoput, nakon čega policija više nije reagovala.

Blokade saobraćaja nastavljene su svake subote širom Srbije, a u Beogradu su uglavnom održavane na novobeogradskoj strani mosta Gazela, kod centra „Sava“, nakon čega je predsednik Srbije Aleksandar Vučić Zakon o eksproprijaciji vratio Skupštini Srbije na ponovno razmatranje, a za Zakon o referendumu predložio izmene, uz ocenu da je na taj način ispunio zahteve protesta.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je 20. januara da je vlada ukinula uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i preradu rude jadarit, kao i da su poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju „Rio Tinto“ i njenu ćerku firmu „Rio Sava“.

Ti potezi države doveli su do prestanka blokada saobraćajnica, a aktivisti su još neko vreme nastavili manje proteste, kao i kampovanje ispred zgrade predsedništva u Beogradu.

Komentari

Vaš komentar