Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Vesti 06. jun 202319:09 > 21:39 49 komentara
N1

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

Sastanku su prisustvovali i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuele Žiofre i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Кristofer Hil.

Na sastanku je razmotrena aktuelna situacija na severu Кosova i Metohije, načini za smanjenje napetosti na terenu, primena do sada postignutih sporazuma i mogućnosti za napredak dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU.

Predsednik Vučić je ponovio punu posvećenost Republike Srbije procesu dijaloga sa Prištinom, postizanju kompromisnih i održivih rešenja u korist boljeg života i odnosa između Srba i Albanaca, a kao ključni zahtev podvukao bezbednost našeg naroda na Кosovu i Metohiji.

Predsednik je ponovio i insistiranje na potpunom sprovođenju dogovorenih i potpisanih sporazuma iz Brisela, na prvom mestu formiranje Zajednice srpskih opština, i pozvao međunarodnu zajednicu da se više anagažuje sa Prištinom u tom pravcu.

Predstavnici EU i SAD ponovili su zajednički zahtev za hitnim zaustavljanjem napetosti i nasilja na terenu, organizaciju novih izbora uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji.

Obe strane su se saglasile da su deeskalacija i povratak dijalogu neophodni kako zbog boljeg života svih građana i napretka na putu evrointegracija tako i zbog stabilnosti celog regiona.

Nakon sastanka, predsednik Srbije oglasio se na svom Instagram profilu:

„Srbija je od prvog dana bila konstruktivan, dosledan i pouzdan partner u svim procesima koji bi vodili očuvanju stabilnosti celog regiona. Poručio sam da je vreme da Priština napokon ispuni svoje obaveze, a pre svih formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom. Želim da verujem da deo međunarodne zajednice koji ima najveći uticaj na Prištinu, ima i mehanizme koji mogu da dovedu do konačne realizacije obaveza koje je Priština prihvatila i potpisala pre više od jedne decenije“, napisao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare