Počelo polaganje male mature, Ružić kaže – sprovode se sve mere zaštite

Vesti 23. jun 202108:30 > 14:07 10 komentara

Danas i u naredna dva dana osmaci polažu malu maturu, koja počinje testom iz srpskog jezika i književnosti, tj. maternjeg jezika. Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da je sve spremno za polaganje male mature i da se sprovode sve mere zaštite.

Ružić je rekao da je locirano 18 punktova sa izazovnim situacijama, ali da je sve spremno za polaganje mature. Prema njegovim rečima, test se polaže u 1.247 škola. Dodao je da se epidemiološke mere poštuju, i da se gde god je više od 50 učenika test održava u fiskulturnim salama.

Povezane vesti

„Svi testovu su dovezeni juče do 31 punkta, a onda distribuirani u školama. Sve mere zaštite se sprovode“, naveo je Ružić za RTS.

Poručio je deci da nemaju tremu i da je sada prilika da pokažu znanje.

Kada je reč o zamerkama sindikata da su rezultati na testovima lošiji, Ružić kaže da takvih analiza nije bilo, a da je napraljen presek stanja nakon probnog testa, i da je pokazano da nema odudaranja, u odnosu na regularnu godinu pre pandemije. Navodi da se situacija prati i da ove godine ima veći broj zatvorenih pitanja.

Govoreći o čuvanju testova, Ružić kaže da je najveća odgovornost na direktorima, ali i na nastavnicima.

„U obrazovnom sistemu sede predani ljudi, koji grade ličnosti dece“, kaže Ružić i poručuje da će oni koji pomisle da zloupotrebe testove biti najstrožije kažnjeni.

Ministar je rekao da će po završetku procesa imati podatke gde je najveća zainteresovanost.

Test od 20 pitanja u tri nivoa

Oko 68.280 budućih srednjoškolaca planira da izađe na ovogodišnji završni ispit, a zbog epidemiološke situacije, u učionici je dozvoljeno prisustvo do 12 učenika, uz dva dežurna nastavnika.

Za one škole u čijim odeljenjima je do 50 učenika 8. razreda, biće omogućeno polaganje u velikim prostorijama, poput fiskulturnih sala.

Nakon testa iz maternjeg jezika, u četvrtak sledi test iz matematike a u petak kombinovani.

Pred budućim srednjoškolcima biće test od 20 pitanja podeljena na tri nivoa – osnovni srednji i napredni, a pitanja će biti otvorenog i zatvorenog tipa. Za njihovo rešavanja imaće 120 minuta.

Otvorena pitanja su kada učenici dopisuju odgovore, a zatvorena kad već imaju ponuđen odgovor.

Ministar prosvete Branko Ružić ranije je najavio da će ovogodišnja mala matura imati više pitanja zatvorenog tipa.

U nedelju, 27. juna, učenici će moći da vide preliminarne rezultate na sajtu Moja srednja škola i istog dana moći će da podnesu elektronsku žalbu, prigovor prvostepenoj komisiji na određeni zadatak.

Nakon toga u utorak, 29. juna, zaseda drugostepena komisija, a u petak će biti objavljeni konačni rezultati.

U subotu i nedelju kreće popunjavanje liste želja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare