Počinje popis – na osetljiva pitanja građani mogu da odgovore kako žele

Vesti 30. sep 202213:13 26 komentara

Svaki građanin prilikom popisa stanovništva u Srbiji ima pravo da se na pitanja nacionalnosti, veroispovesti i nacionalne pripadnosti, koja spadaju u osetljiva, izjasni onako kako želi ili kako se oseća, rekla je načelnica odeljenja Popisa stanovništva u Republičkom zavodu za statistiku Ljiljana Đorđević.

Ona je na konferenciji za novinare povodom popisa stanovništva, domaćinstava i stanova na teritoriji Srbije, koji počinje sutra, rekla da bi na ta pitanja prilikom popisa bilo poželjno da svaki građanin odgovori.

Đorđević je rekla da se odgovori na ta pitanja, ukoliko drugo lice odgovara na njih umesto nekog člana domaćinstva, ne moraju dati.

POVEZANE VESTI:

Direktor Republičkog zavoda za statitiku Miladin Kovačević istakao je da je popis stanovništva najsloženije statističko istraživanje, da je ono „tradicija, potreba i obaveza“, a da rezultati predstavljaju trajnu vrednost i da „nemaju ograničavajuću distancu“. Podsetio je da je za potrebe ovogodišnjeg popisa stanovništva obučeno 17.500 kandidata, kao i da će oni u narednih mesec dana biti u direktnoj komunikaciji sa građanima.

„Podacima će se dobiti slika o trenutnom stanju na terenu ali i o budućim kretanjima stanovništva, o padu fertriliteta, starenju stanovništva, seljenju stanovništva… Zato je važno da svi učestvujemo u popisu i doprinesemo njegovoj realizaciji“, rekao je Kovačević.

Član delegacije EU u Srbiji Martin Klauke istakao je da su podaci iz popisa bitni sa aspekta socijalne i ekonomske politike, iz kojih se može videti kakav je uticaj na društvo i političke implikacije „jer na osnovu podataka dobijamo sliku o kvalitetu stanovanja u Srbiji“. Istakao je da se popis sprovodi u skladu sa najvišim međunaorndim standardima, da se poverljivost podataka ne sme zaboraviti kao i da se ti podaci neće objavljivati i da će biti „anonimizirani“.

Klauke je podsetio da je do sada u razvoj statistike u Srbiji EU uložila oko 60 miliona evra.

Svaki popisivač dužan da nosi identifikacionu karticu

Učesnici konferencije su podsetili da se podatak poput jedinstvenog matičnog broja gradjanina (JMBG) može dati popisivaču sa bilo kog važećeg dokumenta kao i da ga građanin može sam pročitati ili dati na uvid dokument popisivaču.

Svaki popisivač je dužan da nosi sa sobom karticu na kojoj se nalazi njegova fotografija, ime i prezime i identifikacioni broj koji građani mogu zatražiti u bilo kom trenutku. Novina ovog popisa je korišćenje elektronskih obrazaca umesto papirnih, što će pomoći da se popis obavlja brže ali i brže obrađuju podaci.

Prvi rezultati popisa se očekuju za nešto više od mesec dana, a konačni rezultati na proleće iduće godine. Popis stanovništva, domaćinstava i stanova trajaće od 1. do 31. oktobra, a građani svakoga dana mogu besplatno pozvati broj telefona 0800 444 005 kako bi se informisali o popisu.

To će biti 28. popis stanovništva, domaćinstava i stanova na teritoriji Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare