Počinje popis stanovništva u Crnoj Gori

Vesti 03. dec 202309:19 2 komentara
mode_st

Popis stanovništva u Crnoj Gori počinje danas nakon što su vlast i opozicija postigli dogovor o pooštrenim uslovima pod kojima će biti održan.

„Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da se slobodno izjasne“, poručio je vršilac dužnosti predsjednika opozicije Demokratske partije socijalista Danijel Živković u petak na konferenciji za medije.

Živković je kazao da ukoliko se uoče nepravilnosti ili zloupotrebu u svakom momentu mogu reagovati i zaustaviti popis te pozvao građane da ih obaveste, ako primete pritiske.

Istakao je da je posle izrade tehničke dokumentacije za softver ispunjen i poslednji uslov iz sporazuma između predstavnika vlasti, opozicije i veća manje brojnih naroda o popisu.

Premijer Milojko Spajić pozdravio je trud i doprinos svih koji su učestvovali u pregovorima i pripremi Popisa stanovništva, domaćinstva i stanova.

Spajić je na društvenoj mreži Iks (X) rekao da su pokazali da Crna Gora ima funkcionalne institucije i odgovorne pojedince spremne da grade mostove za evropsku budućnost.

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić za Radio televiziju Crne Gore je kazao da u 8 sati više od 3.000 popisivača krenuće da radi važan posao. Ocenio je da je ono što je važno to što su uspeli da postignu dogovor koji je, prema njegovim rečima, vredjelo čekati tri godine.

Popis je prethodna Vlada premijera Dritana Abazovića bila zakazala za 1. novembar a opozicija najavila bojkot. Nova Vlada premijera Milojka Spajića ga je prvobitno na odložila za 30. novembar i dodatno na zahtev opozicije za 3. decembar.

Dogovorom vlasti i opozicije proširene su popisne komisije, ponovljeni javni pozivi za popisivače, utvrđeno je formiranje komisije za praćenje izrade softvera da bi građani mogli da provere popisne podatke, utvrđena je kontrola unosa podataka i zabranjeno je „vođenje identitetskih kampanja“ uoči popisa.

Skupština je formirala odbor za praćenje primene Sporazuma o popisu, koji čini po sedam članova vlasti i opozicije, i predsednik Crne Gore je proglasio izmene Zakona o popisu.

Popis stanovništva u Crnoj Gori trebalo je da bude održan 2021. godine, kada je odložen zbog korona virusa, dok ga 2022. nije bilo, kako je obrazloženo, iz tehničkih razloga.

Iako popis služi prikupljanju statističkih podataka koji treba da pomognu pri utvrđivanju javnih politika, on je u Crnoj Gori političko pitanje u čijem fokusu je nacionalno i versko izjašnjavanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare