Podignuta zastava EuroPride 2022 u Beogradu

Vesti 17. maj 202216:35 8 komentara
Promo

Podizanjem zastave sa simbolom EuroPride 2022 na zgradi francuske ambasade u Beogradu obeležen je Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije.

“Francuska, koja predsedava Savetom Evropske unije, želela je danas, ovim simboličnim gestom podizanja EuroPride zastave i prijemom za LGBTQI+ zajednicu u Srbiji, da istakne zalaganje Francuske i Evropske unije za jednakost prava svih, bez obzira na seksualnu orijentaciju i polni identitet”, rekao je na prijemu povodom Međunarodnog dana protiv homofobije ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Prijemom koji je, zajedno sa Savetom Evrope i LGBTI+ zajednicom u Srbiji, organizovala francuska ambasada u Srbiji, skreće se pažnja javnosti na manifestaciju EuroPride 2022, koja će se održati u Beogradu od 12. do 18. septembra.

Beograd će biti prvi grad u ovom delu Evrope i prvi grad van Evropskog ekonomskog prostora koji će imati priliku da organizuje ovu evropsku manifestaciju.

“EuroPride će biti prekretnica za LGBTI+ zajednicu u njihovoj borbi za ravnopravnost, ne samo u Srbiji, već i u regionu. Tog dana sve oči u Evropi gledaće u Beograd i Srbiju, što će biti prilika da se izvrši dodatni pritisak na Vladu da učini više kada je reč o zaštiti ljudskih prava”, navode koordinatori EuroPride 2022.

POVEZANE VESTI

Podsećaju i da LGBTI+ zajednica svoje zahteve nije menjala od 2017. godine, ali da već pet godina nijedan nije ispunjen, uključujući i Zakon o istopolnim zajednicama koji je trebalo da bude usvojen još prošle godine.

Dodaju i da se pripadnici LGBTI+ zajednice svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom i nasiljem zbog čega na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOBIT) treba pozvati sve aktere u društvu da pokažu solidarnost sa LGBTI+ zajednicom i pomognu joj u borbi za ravnopravnost.

“IDAHOBIT je dan kada se treba fokusirati na žrtve. Homofobija, bifobija, transfobija, ali i svaki oblik mržnje razara ne samo živote pojedinaca, već društvo u celini”, navode koordinatori EuroPride-a 2022.

Oni poručuju i da se položaj zajednice svake godine popravlja, ali da su alaramantni podaci koji kažu da svaki drugi stanovnik Srbije smatra da je homoseksualnost bolest, dok čak 80 odsto ne želi LGBTI+ osobu u krugu porodice.

Promo

“Ovo je dan kada svi imamo priliku da se borimo za ravnopravnost. Bolji zakoni i politike su neophodni, ali da bi oni bili usvojeni i sprovedeni u praksi neophodna je politička volja i iskrena posvećenost borbi za ravnopravnost. Ta dva elementa su neodvojiva. EuroPride 2022, čiji je Beograd domaćin u septembru, prava je prilika da Srbija napravi značajan korak napred i zakonski reguliše istopolne zajednice”, rekla je zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk.

Ona je dodala i da je nedavno počela kampanja “Blokiraj mržnju, podeli ljubav“, koju su Evropska unija i Savet Evrope predstavili 5. maja u Beogradu. U realizaciji ove kampanje učestvuju i ambasadori zemalja Evropske unije i Grupe frankofonih ambasadora, mladi evropski ambasadori, kao i predstavnici institutcija koje podržavaju EuroPride.

Prijemu u francuskoj ambasadi prisustvovala je i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Gordana Čomić koja je poručila da je danas dan u kom svi obećavamo da ćemo se boriti protiv mržnje i poručujemo gde pripadamo i za koje vrednosti se kao društvo borimo.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije obeležava se od 2004. godine kako bi skrenuo pažnju javnosti na ogromnu stigmu, diskriminaciju i nasilje koje LGBTI+ osobe i dalje trpe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare