Podneta krivična prijava protiv 14 osoba zbog nesreće u rudniku Soko

Vesti 13. avg 202211:38 > 13:22 komentara

"Ministarstvo rudarstva i energetike predalo je krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu, protiv 14 osoba zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, jer smatramo da su osumnjičeni odgovorni za izvršenje ovog teškog dela zbog kojeg je osam rudara stradalo, a njih 20 povređeno“, izjavila je državna sekretarka Jovanka Atanacković.

POVEZANE VESTI:

„Krivičnu prijavu podneli smo protiv 14 osoba za koje smatramo da su odgovorne, jer se izvođenje radova vršilo na osnovu neispravne i nevažeće dokumentacije, za nečinjenje ili činjenje suprotno propisima u noći kada je došlo do nesreće u rudniku Soko. Zatim, smatramo da postoje indicije da su naručili izradu Tehničkog rudarskog projekta na osnovu dopunskog i glavnog rudarskog projekta za koje nisu imali odobrenja resornog ministarstva ili su odobrenja istekla. Takođe, vršena je tehnička kontrola koja nije proverila sve činjenice i koja je tvrdila da odobrenja postoje, iako ih nije bilo“, navodi se u saopštenju ministrastva.

Dodaje se da su Tužilaštvu predate sve informacije sa dokumentacijom i audio zapisima kojima ministarstvo raspolaže o nesreći u rudniku Soko, uključujući i zapisnik rudarske inspektorke.

„Takođe smo o sadržaju krivične prijave, kojom je obuhvaćeno 14 osoba, informisali i Republičko javno tužilaštvo u Beogradu, jer smatramo da najviše instance treba da ispitaju sve činjenice“, navedeno je u saopštenju.

Podsećamo, Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu završilo je istragu nesreće u rudniku Soko u kojoj je stradalo osam rudara i ustanovilo da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje zbog eventualne odgovornosti za smrt ovih ljudi.