Podneta krivična prijava protiv dekana Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu

Vesti 14. jan 202117:15 > 18. jan 2021 12:29 25 komentara
Fakultet tehničkih nauka
N1

Protiv dekana Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu Radeta Doroslovačkog (67) podneta je krivična prijava kriminalističkoj policiji zbog sumnje da je u periodu od 2012. do 2020. zloupotrebom svojih ovlašćenja oštetio fakultet za više miliona dinara, rekao je u razgovoru za portal N1 profesor FTN-a Ilija Tanackov, dodajući da je prijavu u ime grupe zaposlenih na fakultetu podnela advokat Jelena Zakonović.

Objašnjavajući razloge za podnošenje krivične prijave protiv dekana fakulteta, Tanackov navodi da je Doroslovački dolaskom na mesto dekana te visokoškolske ustanove 2012. godine zatekao na računu fakulteta 600 miliona dinara, da bi 2018. godine FTN bio u minusu od 300 miliona dinara.

Gubitak fakulteta skoro milijardu dinara

”Za tih šest godina napravljena je razlika od čak 900 miliona dinara i to u minusu. Kako to da sa onih 600 miliona nismo skočili na milijardu i po, nego smo pali na minus 300”, pita se Tanackov.

Sagovornik portala N1 kaže da je Doroslovački 2009. godine osnovao Institut za ispitivanje medicinske opreme (IZIMO) u kojem je imao 40 odsto učešća, Fakultet tehničkih nauka je imao deset odsto, dok se sa pedeset odsto pojavio, kako kaže, izvesni Branislav Ivošević, dekanov poslovni partner.

Doroslovački je, nastavlja Tanackov, neposredno pre stupanja na dužnost dekana svoj udeo prebacio na svoju kćerku prof. dr Kseniju Doroslovački, zaposlenu na FTN-u, koja je u to vreme bila njegov asistent.

”Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji 2010. godine regulisani su uslovi zakupa prostorija između fakulteta i Instituta, cena je bila oko sto evra mesečno u dinarskoj protivvrednosti, bez ikakvih dodatnih troškova. Kada sam postavio pitanje plaćanja tog zakupa, iz ekonomske službe fakulteta dobio sam dopis br. 01-30/1, u kome je navedeno da IZIMO niti je plaćao niti treba da plaća zakup fakultetu”, kaže Tanackov i dodaje da vrednost mesečnih zakupnina prelazi 450.000 dinara, što je, napominje, donja granica za pokretanje krivičnog postupka.

Profesor Ilija Tanackov
N1

Podseća da su svi podaci o adresama i vlasništvu javni i dostupni na sajtu Agencije za privredne registre, gde je navedeno da je adresa Instituta IZIMO Trg Dositeja Obradovića broj 6, što je adresa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

”Drugi osnov za krivičnu prijavu je podatak da IZIMO više godina uzastopno ima gubitke prosečno oko dva miliona dinara godišnje, a neko redovno pokriva taj gubitak i tako iscrpljuje finansijske resurse fakulteta. Treći osnov je sumnja na zloupotrebu javne funkcije, kao i potencijalna utaja poreza”, navodi Tanackov.

Naš sagovornik sada očekuje reakciju tužilaštva i Odeljenja za privredni kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

„Dekan zastrašuje, smenjuje i omalovažava profesore“

Tanackov tvrdi da Doroslovački sprovodi diktaturu na fakultetu, tako što smenjuje, zastrašuje, maltretira i omalovažava profesore, dodajući da to radi i studentima.

„Doroslovački je inače uvek išao za onim ko je u političkom vrhu. Prvo je bio u Socijalističkoj partiji Srbije, onda je uz pomoć Jugoslovenske levice dobio izbor u zvanje redovnog profesora, pa je zatim prešao u demokrate, a sad je veliki SNS igrač. Možda je baš to razlog što je jedan prorežimski tabloid povukao sa svog portala tekst o malverzacijama Doroslovačkog, koji je prethodno objavljen u štampanom izdanju tog medija. O tome se povela i žustra polemika na društvenim mrežama”, ističe Tanackov.

Slučaj dekana Doroslovačkog dospeo je u javnost pre nepunih mesec dana, kada se grupa profesora sa Fakulteta tehničkih nauka oglasila otvorenim pismom, optužujući Doroslovačkog za urušavanje fakulteta koji nazivaju kolevkom industrije informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji.

Doroslovački smenjuje i postavlja na osnovnu podobnosti, a izmenama Statuta fakulteta namerava da potpuno ukine njegovu autonomiju, ocena je koju iznose pojedini profesori. U upravi Fakulteta tehničkih nauka takve tvrdnje su odbacili, napominjući da je najbolji dokaz rekordan broj prijavljenih kandidata za prijemni ispit.