Podneta prijava advokatskoj komori protiv Bojića zbog pretnji Jeleni Zorić

Vesti 08. jan 202118:06 > 18:08 19 komentara
Jelena Zorić Jovanjica
N1

Privredno društvo Adria News doo iz Beograda koje se bavi proizvodnjom televizijskog programa koji se emituje na televiziji N1 podnelo je disciplinsku prijavu disciplinskom tužiocu Advokatske komore Beograda Dejanu Nikoliću, a povodom obraćanja advokata Svetislava Bojića, branioca Predraga Koluvije, novinarki N1 Jeleni Zorić.

Naime, dana 28. decembra 2020. godine nakon pretresa održanog u zgradi Višeg suda u Beogradu u takozvanom postupku „Jovanjica“, novinarki Jeleni Zorić i snimatelju Denijalu Dabiću je prišao advokat Svetislav Bojić, koji im se tom prilikom obratio i predložio im da sa njim odu na čaj iz razloga što ima nešto da im saopšti, navodi se u prijavi koju je potpisao direktor Adria News doo Jugoslav Ćosić.

Povezane vesti

Nakon što su odbili njegov poziv, dodaje se u prijavi, advokat Bojić je ljubazno rekao novinarki da je njegov klijent Predrag Koluvija divan čovek i veliki vernik koji mu je jednom prilikom rekao da ga novinarka Zorić “rastura“ njenim izveštavanjem, ali da se on moli za njeno zdravlje, navedeno je u prijavi.

Pored toga, ističe se dalje u prijavi, advokat Bojić joj je preneo da se Koluvija moli i za zdravlje tužioca, a i za zdravlje inspektora Slobodana Milenkovića koji ga je uhapsio. Na kraju je naglasio da njegov klijent jako veruje u Boga i da „ko god mu se zamerio nije dobro prošao“.

Dan kasnije, 29. decembra, na istom mestu, advokat Bojić je ponovo prišao novinarki Jeleni Zorić i rekao: „Zamalo da Peđi danas bude ukinut pritvor, a Peđa te je puno, puno pozdravio“, navodi se u prijavi i dodaje da je članom 241 stavom 1 Statuta Advokatske komore Srbije predviđeno sledeće:

„Pod težom povredom dužnosti advokata i ugleda advokature smatra se narušavanje dužnosti i ugleda advokature propisanih zakonom, Statutom Advokatske komore Srbije i Kodeksom profesionalne etike advokata.“

Na osnovu advokatske zakletve propisane članom 9 stavom 3 Zakona o advokaturi, advokat je, kako stoji dalje u prijavi, obavezan da dužnost advokata obavlja savesno, da se u svom radu pridržava Ustava, zakona i drugih propisa, statuta advokatske komore i Kodeksa profesionalne etike advokata, kao i da svojim postupcima i ponašanjem čuva ugled advokature.

Povezane vesti

Takođe, Kodeksom profesionalne etike advokata predviđeno je da „u profesionalnom radu advokat sme da koristi samo dopuštena i časna sredstva“ kao i da, u skladu sa načelom dostojnosti, advokat treba da „u zastupanju, ponašanju, javnom istupanju (…) čuva vlastiti ugled i ugled advokature“ i da „načinom rada i života (…) doprinosi značaju, društvenoj ulozi i pravnoj neophodnosti advokature“.

„Imajući u vidu navedeno, smatramo da prenošenje, po našem uverenju, očigledno pretećih poruka novinarki Jeleni Zorić, predstavlja nedolično i nedostojno ponašanje advokata Svetislava Bojića prema licima koje obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, te da je advokat Svetislav Bojić takvim postupanjem teže povredio dužnosti advokata i ugled advokature koji su propisani Zakonom o advokaturi, Statutom Advokatske komore Srbije i Kodeksom profesionalne etike advokata. Shodno tome, molimo Vas da postupite po ovoj prijavi te da u skladu sa Vašim ovlašćenjima preduzmete sve dalje korake“, navodi se u prijavi Adria News doo.

U prilogu je komori poslata i izjava Jelene Zorić o ovom slučaju upućena Radnoj grupi za bezbednost novinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare