Podnete još četiri prijave za status žrtve u postupku protiv Saljiha Mustafe

Vesti 07. maj 202116:04 0 komentara
Specijalizovano tužilaštvo Kosova

Četiri osobe prijavile su se za status žrtve u postupku protiv jednog od bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova, Saljiha Mustafe, piše Kossev.

Kancelarija za učešće žrtava podnela je pretpretresnom sudiji izveštaj koji sadrži svedočenja četiri osobe albanske nacionalnosti koje su se prijavile za status žrtava – od kojih jedna kao direktna, a ostale tri kao indirektne žrtve.

Povezane vesti:

Ova kancelarija zaključuje da postoje dokazi o uzročnoj vezi između štete i zločina za sve prijavljene za status žrtve, te da je u svim prijavama „dovoljno detaljno“ opisana fizička, mentalna i materijalna šteta.

Osoba koja je označena kao direktna žrtva tvrdi da je nezakonito pritvarana, da je prema njoj okrutno postupano i da je mučena upravo u pritvorskom kompleksu Zlaš.

Iz ove Kancelarije, u pogledu mentalne štete koju su pretrpele indirektne žrtve, pretpostavljaju da je reč o patnji usled smrti ili teške povrede direktne žrtve, pod uslovom da se utvrdi da su bili u bliskim ličnim odnosima.

„Sve tri indirektne žrtve prima facie ispunjavaju neophodne zahteve u vezi sa pretrpljenom štetom i neophodinim bliskim ličnim odnosom sa direktnom žrtvom“, navodi se dalje u odluci i dodaje da je tako nešto dokazano izjavama i pratećim materijalom.

Kancelarija za učešće žrtava predložila je sudiji za prethodni postupak da svoj četvorici dodeli status žrtve.

Ujedno preporučuju da se sva četiri podnosioca zahteva grupišu zajedno sa podnosiocima predstavke koji su prethodno prijavljeni za isti status.

Ujedno se precizira da su prijavljeni za status žrtve zatražili da se njihovi podaci i identitet ne otkrivaju javnost, optuženom i braniocu, a isti zahtev je KUŽ uputio sudiji za prethodni postupak.

Mustafa će najverovatnije biti prvi kojem će se suditi u Hagu, usled toga što su pre dva dana imenovane sudije za pretresni panel, piše Kossev.

On se kao jedan je od osnivača nekadašnje OVK, a sada visoki zvaničnik u kosovskom ministarstvu odbrane tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine, kao i za ubistvo.