Podnete krivične prijave protiv Vučića i Vulina, bez kvalifikacije dela

Vesti 03. avg 202110:19 > 04. avg 2021 07:16 327 komentara

Funkcioneri Srpske napredne stranke i Pokreta socijalista podneli su krivične prijave protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, zbog svega što je o njima objavljeno i rečeno u vezi sa klanom Veljka Belivuka.

Potpredsednik SNS Miloš Vučević i poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski podneli su krivičnu prijavu protiv Vučića i Vulina Republičkom javnom tužilaštvu.

Vučević je rekao novinarima da krivčna prijava obuhvata „ono što je delimično plasirano od samih medija, a delimično od predstavnika bivšeg režima“ koji, kako je dodao, dovode u vezu Vučića i Vulina s Belivukovim klanom.

„Tražimo da nadležno tužilaštvo utvrdi sve činjenice i javnost dobije odgovor kakav zaslužuje“, rekao je on.

Vučević ocenio da se bez te krivične prijave „sve svodi na mogućnost spekulacija i različitih tumačenja“.

TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

„Očekujemo da tužilaštvo ima konstantnu komunikaciju s našim punomoćnikom, da budemo obavešetni o svim radnjama, hoćemo da budemo aktivni učesnik u postupku. I ja kao građanin i diplomirani pravnik verujem samo u ovakav put utvrđivanja činjenica, verujem u pravosudni sistem“, dodao je Vučević.

Odgovarajući na pitanje N1, Vučević je rekao da nije dužan da navede koja krivična dela kvalifikuje u krivičnoj prijavi.

„Moje pravo je da navedem dokaze, odnosno navode iz kojih sam koncipirao krivičnu prijavu, a kvalifikaciju ostavljam nadležnom tužilaštvu. Čak i da smo kvalifikovali delo to nije obavezujuće za tužilaštvo“, rekao je Vučević.

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić ovaj potez je već najavio i rekao da će se tako utvrditi istina da li su on i Aleksandar Vulin sarađivali i viđali se sa Belivukom.

Podsetimo, početkom decembra prošle godine, Vučević je Republičkom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja, kako bi se utvrdilo da li su povezani sa „slučajem Jovanjica“.

Krajem januara tužilaštvo je saopštilo da braća Vučić nemaju nikakve veze sa Jovanjicom.