Podrška ambasadora Hila smenjenim tužiteljkama

Vesti 23. mar 202317:41 215 komentara
Twitter / @USEmbassySerbia

Nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije ključni su za napredak Srbije, a naročito članstvo u EU, saopštio je ambasador SAD Kristofer Hil posle susreta sa smenjenim tužiteljkama Bojanom Savović i Jasminom Paunović.

„Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju Srbiju u tom nastojanju i cene partnerstvo profesionalaca u Tužilaštvu koji su toga svesni poput Bojane Savović i Jasmine Paunović“, naveo je ambasador na Instagramu.

Podsetimo, Bojana Savović i Jasmina Paunović bile su zamenice tužioca u beogradskom Višem javnom tužilaštvu koje su istraživale malverzacije u EPS-u koje građane Srbije koštaju oko 7,5 miliona. Do njihovog premeštanja, a zatim i oduzimanja ovog slučaja došlo je samo dan nakon što je uhapšeno osumnjičenih šest lica, koje tužilaštvo tereti da su lažirali dokumenta i predstavili da je izgrađena industrijska pruga od železnikčke stanice Stig do termoelektrane Kostolac B, koja ne postoji. Kako je pokazala dosadašnja istrga, posao nikada nije završen a novac je isplaćen privatnim firmama, pa je tako državno preduzeće EPS oštećeno za gotovo 7,5 miliona američkih dolara.

Tužiteljkama je bez obrazloženja slučaj oduzet, a Savović i Paunović su premeštene u drugo odeljenje tužilaštva. Iz Višeg javnog tužilaštva u saopštenju su istakli da se radi o “premeštaju” prema redovnom goišnjem planu u druga odeljenja. Međutim, deo opozicije i strukovna udruženja i nevladine organizacije smatraju da se radi o pritisku pravosudnih organa na nezavisne tužiteljke kao i o zataškavanju slučajeva visoke korupcije. Tužilac Nenad Stefanović, prvi čovek Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, demantovao je te optužbe.

Komentari (215)

Vidi sve komentare