Podrška LGBT zajednici u BiH: Sad izgleda ne možemo da budemo ni u „četiri zida“

Vesti 20. mar 202317:12 9 komentara

Na Trgu Republike održan je skup podrške aktivistima i LGBT zajednici u BiH, zbog jučerašnjeg incidenta i zabrane Prajda. Skup je završen mirno, a prema rečima reportera N1, bilo je inspektora u civilu, kao i policije u blizini.

U subotu je policija zabranila skup u okviru „Povorke ponosa“ u Banjaluci, a onda je organizacioni odbor „BH. povorke ponosa“ saopštio da je zabrana događaja u Banjaluci namenjenih LGBTIQ plus zajednici direktni produkt govora mržnje i diskriminatornih izjava, pre svega predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića. U subotu uveče su aktivisti LGBTQ zajednice napadnuti. Žana Gauk, novinarka Žurnala za N1 je rekla da je među povređenima i novinarka i aktivistkinja Vanja Stokić, te da iza ovog nasilja stoji oko tridesetak huligana, a da policija nije stala u zaštitu. Novinarka portala E-trafika Vanja Stokić koja je povređena u napadu huligana na aktiviste LGBTIQ zajednice u Banjaluci, izjavila je da je policija dozvolila huliganima da „tuku ljude“.

U Beogradu je održan simboličan skup podrške.

Milan Kovačević iz organizacije „Da se zna“ rekao je da je nekoliko ljudi u Banjaluci napadnuto i da su neki pretrpeli fizičke povrede.

„Niko nije odgovarao za te naapde, zabrinjavajuće je što takvo ponašanje očigledno ima podršku gradske vlasti u Banjaluci. Gradonačelnik je izjavio da LGBT osobama nije mesto u Banjaluci, da je Sarajevo sasvim dovoljno za njih. Takav govor je nedopustiv. Ranije je bila priča da nismo poželjni u javnom prostoru, sada izgleda ne možemo da budemo ni u četiri zida, izgleda kao da za homofobe i transfobične ljude za nas nema mesta u ovom društvu, to tako neće moći, ovde smo došli da izrazimo solidarnost sa aktivistima i čitavom LGBT zajednicom u BiH“, kaže on.

Ističe da se i ovde suočavaju sa sličnim problemima i navodi primer zabrane Evroprajda.

„Ovo je spontan skup nekoliko organizacija, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Geten, Žene u crnom… Okupilo se nas nekoliko aktivista da podržimo to i izrazimo naše nezadovoljstvo i našu solidarnost sa LGBT zajednicom u BiH“, kaže.

Kaže da je bilo nekih dobacivanja, ali „ništa preterano i novo za njega“.

„Sećam se vremena kada se Prajd nije održavao u Beogradu, kada su odavde polazile takozvane šetnje koje su bile protiv mržnje i slična reakcija je bila kao sada. Generalno većina građana nema ništa protiv, političke elite sa desnice raspiruju mržnju i šire neistine o tome šta LGBT zajednica zaista zahteva. Ne želimo posebna prava, samo želimo jednakost“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare