Podrška u „Utisku“ tužiteljki Savović, javile se koleginice

Vesti 26. feb 202323:24 48 komentara
Nova S

Tužiteljka Jasmina Paunović, koja je jedna od premeštenih tužiteljki iz Odeljenja za suzbijanje korupcije u Višem javnom tužilaštvu, uključila seu emisiju "Utisak nedelje" i istakla da zamenici javnih tužioca koji su upućeni da popune "prazne redove" nakon njihovog premeštaja ne zadovoljavaju potrebne kriterijume da bi bili u tom u tom Odeljenju. U emisiju se zatim javila i Zorana Ćurčić iz Odeljenja za suzbijanje maloletničke delikvencije u Višem javnom tužilaštvu koja je pružila bezrezervnu podršku koleginicama Paunović i Savović.

Tužiteljka Jasmina Paunović je zajedno sa koleginicom Bojanom Savović radila na predmetu malverzacija u EPS, koje su dovele do hapšenja šest osoba osumnjičenih da su oštetili ovo javno preduzeće za 7,5 miliona dolara.

Povezano

Obe su „skinute“ sa slučaja dan pošto je hapšenje obavljeno, a osumnjičene je ispitivala tužiteljka Brankica Marić.

Paunović je objasnila da se nije pojavila u emisiji ne zato što joj je to zabranilo Udruženje javnih tužialca, kako je voditeljka Olja Bećković rekla na početku, nego zato što su se ona i koleginica Savović dogovorile da ne govore obe o istoj temi u emisiji.

Ona je zatim rekla da, velikom broju činjenica o situaciji u Višem javnom tužilaštvu i o ponašanju njenog šefa Nenada Stefanovića koje je već iznela njena koleginica u emisiji, trebalo napomenuti da zamenici javnih tužioca koji su upućeni da popune „prazne redove“ nakon njihovog premeštaja ne zadovoljavaju potrebne kriterijume da bi bili u Odeljenju za suzbijanje korupcije.

Paunović je objasnila da su prilikom formiranja tog odeljenja 2018. godine svi zainteresovani zamenici, koji su tada konkurisali i izabrani za to mesto, prošli obaveznu bezbednosnu proveru što predviđa zakon.

„Ovog puta mislim da zamenici tužioca, koji su upućeni u ovo posebno odeljenje tu proveru nisu prošli“, istakla je Paunović i objasnila šta znači bezbednosna provera.

Proći bezbednosnu proveru moraju svi zainteresovani jer tako zakon predviđa, ali s obzirom da se radi o vrlo kompleksnim i ozbiljnim predmetima to se prosto i podrazumeva, rekla je ona i objasnila da bezbednosna provera znači da „mi dajemo saglasnost da nas proverava Bezbedonosno informativna agencija“ pre nego što stupimo na mesto zamenika javnog tužioca u tom posebnom odeljenju što su prošle i ona i Bojana Savović.

Ona je objasnila i šta se dogodilo da kolegijumu u Višem javnom tužilaštvu na kome je bila odvažna da kaže da se da se sve to radi mimo zakona i Ustava.

„Ta moja poruka viber grupi nije bila inicijalna kapisla nego kulminacija svega onoga što se dešavalo pre toga, počevši od prvog kolegijuma gde nam je rečeno da će se Više javno tužilaštvo posebno pozabaviti Odeljenjem za suzbijanje korupcije. Naravno da nismo znali o čemu se radi, mislili smo da će biti zaposleno više službenika i povećanje plata jer imamo mnogo predmeta, a kako je vreme odmicalo shvatili smo da to nije to, nego ovo što se sada dešava“, navela je Paunović

Upitana da li bi mogla da se dogodi pobuna u pravosuđu, odnosno da li su kolege spremne da ih podrže, ona je kazala da su ih kolege podržavale porukama, ali da ne zna šta bi uradili u ovoj situaciji.

„Iskreno mislim da su oni duboko sa nama bez obzira da li to dekalrativno kažu“, rekla je Paunović.

Nakon nje, u emisiju se javila i Zorana Ćurčić iz Odeljenja za suzbijanje maloletničke delikvencije u Višem javnom tužilaštvu, kako bi pružila podršku obema koleginicama.

„Htela bih da potvrdim sve ove navode koje je kolegnica Savović iznela“, rekla je ona i dodala da nikada nije bila u situaciji da na ovaj način mora da brani dignitet profesije koju obavlja i ugled tužilaštva.

„Na jednom od kolegijuma tužilac Stefanović nam je zamerio što nismo pružili podršku kolegnici Željki Nikolaidis koja je tada bila u ‘linču’. Evo ja ovom prilikom ispravljam to i dajem svoju podršku i nadam se da nisam jedina i da će moje kolege slediti moj primer“, dodala je ona u „Utisku nedelje“.

Ona je rekla da je u Odeljenje za maloletničku delikvenciju premeštena pre mesec dana, ali nije želela da priča o razlozima u večerašnjoj emisiji.

„Ne bih pričala o razlozima kako se ovo moje javno nastupanje ne bi podvelo pod neki lični marketing ili se dovelo u neku vezu sa političkom konotacijom, ali očekujem da me možda čeka sudbina kolegnice Savović i Paunović.“

Na pitanje šta ju je nateralo da se javi večeras, Zorana Ćurčić je navela da je došlo do „jedne granice koja više ne može da se trpi“.

„Smatram da nisam jedina koja ima takvo mišljenje, mnoge kolege neće javno da istupe i da kažu svoje mišljenje. Ja sam se odlučila za ovaj korak i spremna sam na bilo šta i bilo kakve konsekvence“, rekla je ona i dodala da je slučaj smenjenih tužiteljki „događaj bez presedana u srpskom pravosuđu“.

„Treba da se dese radikalne promene“, poručila je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare