Pogledajte najupečatljivije naslove tabloida – rekordera u dezinformacijama

Vesti 01. apr 202322:22 17 komentara
Screenshot

Tokom protekle godine, listovi Informer, Alo, Večernje novosti, Kurir i Srpski telegraf objavili su na naslovnim stranama najmanje 1.174 manipulativna naslova, pokazala je najnovija analiza Raskrikavanja.

Najviše manipulativnih vesti – dezinformacija, pristrasnih ili tvrdnji za koje nisu postojali dokazi, prošle godine imao je Informer – čak 363. Iza njega je Srpski telegraf sa najmanje 253, slede Večernje novosti sa 238 takvih vesti na naslovnicama, Alo sa 198 i Kurir sa 122 takve tvrdnje.

Pojedine naslovnice bile su više nego upečatljive.

„Informerova naslovna strana sa početka rata u Ukrajni, to mislim da je svima ostalo u sećanju „Ukrajna napala Rusiju“. Jedna naslovna strana Srpskog telegrafa uoči izbora gde je grafička ilustracija Vučićeve glave gde je on kao Terminator i piše „MAŠINA“, a iza njega su kranovi i Beograd u smislu eto Vučić gradi po Beogradu, on je kao mašina. To je baš teška propaganda. Kurirova naslovnica na kojoj je pisalo, u kontekstu razobračunavanja sa opozicijom „Ko sa Đilasom spava, popišan se budi“, priča novinarka portala Raskrikavanje Marija Vučić.

Informer

Godina je počela razračunavanjem sa liderima opozicije, s obzirom da su Srbiju na proleće očekivali izbori. Mogli smo da čitamo tekstove o „Savu CIA Manojloviću“ koji sprema „krvave nerede“, Ponošu kao „NATO kandidatu“, „lažnim ekolozima“, „hejterima“ i „bednicima“ iz opozicije, prenosi Raskirkavanje.

PROČITAJTE I:

Kako pišu, krajem februara, Informer je otvorio eru ratnih manipulacija sada već dobro poznatom naslovnom stranom na kojoj je pisalo „Ukrajina napala Rusiju“, a tokom narednih meseci ovaj tabloid će pisati kako je Putin „zgazio“ Ukrajinu, kako se desio njegov „munjeviti udar“ i kako Ukrajina na kolenima „moli za milost“. Slika predsednika Rusije na naslovnim stranama pojavila se 86 puta.

Kako je rat odmicao, tako je tabloid pisao o krizi sa hranom i energentima, ali u evropskim zemljama: „EU moli za gas“ ili „Švajcarska – ko zagreje stan na više od 19 stepeni ide u zatvor“, za šta je Raskrikavanje utvrdilo da je reč o čistoj dezinformaciji.

Za oko je zapao i naslov „Svetu preti velika glad“, u čijem je nastavku odmah i tvrdnja da „Srbija ima dovoljno hrane“, pišu.

Srpski telegraf

Glavni pozitivac i u ovom tabloidu je, očekivano, bio Aleksandar Vučić, čija se fotografija samo na naslovnicama pojavila najmanje 242 puta – ubedljivo najviše od ostalih novina. Njegovo lice smo gledali kada bi ga citirali, kada bi izveštavali o nekoj državničkoj poseti, kada su tema bile investicije ali i kada bi neko (neuspešno) pokušavao da ga „slomi“, navodee iz Raskrikavanja.

Srpski telegraf je podršku predsedniku pokazivao i opisujući njegovu politiku kao „mudru“, njega kao čoveka koji vodi „lavovsku borbu“, „ne zna za poraz“ i „svaki pritisak odbija kao zid“. U finišu izborne kampanje nazvali su ga „Aleksandar Veliki“, a dan kasnije je na naslovnoj objavljena i ilustracija Vučića kao Terminatora, u čijoj pozadini su prikazana obeležja Beograda, kranovi i dizalice na gradilištima, uz napis „MAŠINA“.

Screenshot

Narativ koji prorežimski tabloidi „pletu“ oko Vučića treba da ubedi čitaoce ne samo u njegovu snagu, već i njegovu ugroženost. Tako ga je i Srpski telegraf predstavljao veoma često tokom prošle godine – kao žrtvu, čoveka koga „lome i Istok i Zapad“, koji „trpi neviđene pritiske“ i koji je „dežurni krivac svima“, piše Raskrikavanje.

Srpski telegraf se razračunavao i sa doskorašnjim saradnicima Aleksandra Vučića. Tako su za bivšu ministarku eneretike Zoranu Mihajlović tvrdili da „šuruje sa opozicijom“, da „ucenjuje i napada jer gubi fotelju“ i da „udara direktno na Vučića“. Bez dokaza su je u više navrata optuživali da daje informacije listu Nova jer joj je „prpa za fotelju“, te da Šolakovim medijma „plaća promo tekstove kako je vredna, pametna i ima sređenu kuću“, dodaje se.

Bolje nije prošao ni bivši ministar odbrane, Nebojša Stefanović. Nakon intervjua koji je bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović dala Objektivu, optužujući Stefanovića da je štitio Veljka Belivuka, Srpski telegraf je pozivao na njegovo hapšenje: „Sad nema nazad, hapsi državo“. Gotovo svako spominjanje Stefanovića pratili su pristrasni ili senzacionalistički naslovi poput „Prpa, Nebojša“, „Ministar se sakrio u mišju rupu“, „Stefanović uterivao dugove za Šariće“, kažu iz Raskrikavanja.

Alo

Jedna od karakteristika ovog tabloida, kako piše Raskrikavanje, jeste da tvrdnje raznih analitičara ili političara često predstavljaju na naslovnim stranama kao neupitnu istinu. Ono što na naslovnoj izgleda kao činjenica, u tekstu se ispostavlja kao nečija tvrdnja (koja ne mora biti tačna), uglavnom neargumentovana, spekulacija ili mišljenje.

Ni ovaj tabloid nije iskakao iz uobičajenog šablona izveštavanja po kome izveštavaju i ostali prorežimski mediji – postoje pozitivci (Vučić) i negativci (Aljbin Kurti, lideri opozicije, Hrvati).

Aleksandar Vučić se naslovnim stranama ovih novina prošle godine pojavio najmanje 122 puta, odnosno u proseku svaki treći dan, i to uglavnom u ulozi dominantnog lidera.

Screenshot

Tako je pred same izbore izbore pojedince koji su Vučića podržali Alo ocenio kao „tim snova“, a njegovu politiku kao „odgovornu i državničku“. Vučićev govor pred Generalnom skupštinom UN-a Alo je opisao kao „istorijski“, a u zanosu su naveli i da je njime „rasturio svetsko licemerje“ i sve „skresao u lice“. Za ilustraciju tog teksta su, kako je Raskrikavanje tada pisalo, iskoristili fotografiju pune sale koja je u stvari nastala tokom obraćanja ukrajinskog ambasadora u UN-u, dok je sala tokom Vučićevog govora bila poluprazna.

Pogrdne reči upućivali su i drugim „neprijateljima“, poput Dragana Đilasa, koga su nazivali „opozicionim tajkunom“ i „licemerom“, a stavljali ga na naslovnu čak i kada ga u tekstu ne bi ni spominjali, dodaje Raskrikavanje. Tako su zabeležili naslov u kome je Alo tvrdio da su „za Đilasa i Mariniku Srbi ubice“, pozivajući se na jedan tekst Danasa. U tom tekstu, međutim, nema ni Đilasa, ni Marinike Tepić, već se u njemu prenosi iskaz svedoka pred sudom u Hagu, koji je tvrdio da su srpske snage ubijale civile tokom rata na Kosovu. Alo je „opravdao“ naslovnu stranu sledećim rečima: „U listu Danas koji je pod kontrolom (…) Đilasa i njegove desne ruke Marinike Tepić, nastavljeno je predstavljanje Srba kao ubica, silovatelja i zločinaca“.

Kurir

Vučićeva slika se na naslovnicama pojavljivala u proseku svaki drugi dan – najmanje 184 puta – po čemu je ovaj tabloid na drugom mestu, iza Srpskog telegrafa. Predsednik je predstavljen ili u pozitivnom ili neutralnom kontekstu, a pozitivan stav prema njemu često su iskazivali samo jednom rečju: „Stabilno“, „Odlučno“, „Principijelno“, „Dosledno“, „Odgovorno“, „Snaga“.

Screenshot

Na sličan način je Kurir iskazivao pristrasnost i prema nekim drugim akterima, na primer Aljbinu Kurtiju, čije su političke poteze na naslovnim stranama pratili epiteti „Providno“ ili „Perfidno“, dok su potezi lidera opozicije ocenjivani sa „Neodgovorno“, „Nemoć“ i slično. O političarima i drugim akterima iz Hrvatske i Crne Gore pisali su i „Jadno“, „Potez očajnika“, „Bruka“, „Kompleksaši“.

I Kurir je, kao i drugi tabloidi, ponekad „provlačio“ fotografije određenih aktera kroz filtere ukoliko se radilo o „negativcima“. Tako je Vučićevo lice na fotografijama „ispeglano“ i bez kontrasta kakvi su korišćeni za fotografije Kurtija ili političara opozicije kojima su lica na pojedinim naslovnicama izgledala umorno, bolesno i zlokobno, piše Raskrikavanje.

Osim pristrasnih, bilo je i neutemeljenih naslova, odnosno tvrdnji za koje u samom tekstu nije bilo dokaza ili adekvatnih argumenata koji bi je „opravdali“.

Komentari (17)

Vidi sve komentare