Pohvale Kosovu u nacrtu rezolucije EP, ali i poziv da se formira ZSO

Vesti 31. jan 202312:39 11 komentara
Evropski parlament
Frederick FLORIN / AFP

Evropski parlament objavio je nacrt izveštaja o Kosovu kome se, između ostalog, pozdravlja prijava Kosova za članstvo u Evropskoj uniji i dogovor o viznoj liberalizaciji za njegove građane i pozivaju države EU koje nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu da to učine.

U Izveštaju se ističe značaj pregovora Beograda i Prištine za dalje evropske integracije Srbije i Kosova i pozivaju obe strane da se angažuju u tom dijalogu, kako bi se postigao sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa, zasnovan na međusobnom priznanju i u skladu sa međunarodnim pravom.

Izveštaj poziva na punu implementaciju svih dosadašnjih dogovora, uključujući uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

U izveštaju koji potpisuje izvestilac za Kosovo, poslanica zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, pohvaljeno je usklađivanje Kosova sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, a posebno oštra osuda Ruskog napada na Ukrajinu i uvoženje sankcija Rusiji i Belorusiji.

Izražena je i podrška prijemu Kosova u Savet Evrope i NATO.

Nacrt izveštaja o Kosovu prvo će biti predstavljen na Odboru za spoljne poslove, nakon čega teče rok od dve nedelje za eventualne amandmane. Nakon dogovora o tekstu amandmana u okviru poslaničkih grupa, usaglašeni tekst Izveštaja ponovo će se naći pred nadležnim odborom, kako bi nakon toga, u formi rezolucije, bio u upućen u Evropski parlament na glasanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare