Oštre reakcije zbog izjave Šiba, ambasador žali za civilnim žrtvama 1999.

Vesti 08. apr 202119:11 25 komentara
N1

Nekoliko opozicionih stranaka zatražilo je da nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib bude opozvan ili proglašen personom non grata zbog svoje izjave da je NATO bombardovanje tadašnje Jugoslavije 1999. godine bilo opravdano. Šib je u saopštenju koje je dostavljeno medijima naglasio da smatra da odluka o bombardovanju nije bila u suprotnosti sa međunarodnim pravom jer su prethodno iscrpljene sve diplomatske mogućnosti za mirno rešavanje konflikta. Dodao je i da žali za svakom civilnom žrtvom, ali i da akcija nije bila uperena protiv srpskog naroda.

Ambasador Šib izjavio je da je NATO bombardovanje SR Jugoslavije bilo opravdano kao krajnje sredstvo i izrazio odlučno protivljenje bilo kakvom upoređivanju te operacije sa politikom nemačkih nacista u Drugom svetskom ratu.

Šib je naveo da ga je u emisiji „Prav ugao“ voditeljka Ljubica Gojgić pitala o njegovom autorskom tekstu povodom 80. godišnjice nemačkog napada na Jugoslaviju i dodao da je „tom prilikom napravljena neka vrsta paralele sa NATO bombardovanjem 1999. godine“.

„Po mom uverenju pravljenje ovakve paralele je neprimereno i taj stav sam izneo i u emisiji. Da bi se pravilno razumela odluka o NATO bombardovanju, treba sagledati razvoj događaja pre donošenja te odluke. Mesecima se tražilo diplomatsko rešenje za okončanje rata na Kosovu koji je započeo (tadašnji predsednik Jugoslavije) Slobodan Milošević. Tek kada su diplomatska sredstva bila iscrpljena, doneta je odluka o pokretanju vojne akcije“, naveo je Šib.

#related-news_0

Dodao je da, „nažalost, nije bilo moguće naći zajedničko rešenje u Savetu bezbednosti UN“, ali da je „odluka, ipak, morala biti doneta, kako bi se sprečila humarnitarna katastrofa“

„Po čvrstom uverenju Vlade Nemačke i svih NATO partnera, u tim vanrednim okolnostima i kriznoj situciji kada su masivno kršena ljudska prava na Kosovu, NATO operacija je bila opravdana kao ultima ratio (krajnje sredstvo)“, izjavio je Šib.

Naveo je da je situacija na Kosovu opisana u Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1199 od 23. septembra 1998. godine i da ona, kao i kasnije doneta Rezolucija 1203, od 24. oktobra 1998. godine, „nedvosmisleno konstatuju da situacija na Kosovu predstavlja ozbiljnu pretnju za mir i bezbednost regiona“.

„Međunarodna zajednica je prethodno bezuspešno iscrpla sva raspoloživa sredstva za mirno rešavanje konflikta i sprečavanje humanitarne katastrofe. Usled toga se ta odluka prema važećem pravnom tumačenju Nemačke ne kosi sa međunarodnim pravom“, dodao je.

Šib je kazao i da „želi da naglasi da vojna akcija iz 1999. godine nije bila uperena protiv srpskog stanovništva“ i da je „cilj bio zaštita civilnog stanovništva na Kosovu“.

„Svaki izgubljeni ljudski život predstavljao je i predstavlja veliku tragediju. O tom aspektu, nažalost, u emisiji nije bilo dovoljno reči. Moj duboki naklon nedužnim civilnim žrtvama koji su izgubili život tokom bombardovanja 1999. godine“, rekao je Šib.

On je naglasio, međutim, da se odlučno protivi, i zbog poštovanja prema žrtvama nacističkog progona, svakom upoređivanju sa Drugim svetskim ratom koji je bez svake sumnje bio zločinački i kojim je nacistička Nemačka zahvatila celu Evropu.

Traže opoziv, izvinjenje ili da se proglasi personom non grata

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević ocenio je ranije danas da je izjava ambasadora Nemačke u Beogradu Tomasa Šiba o bombardovanju Jugoslavije 1999. godine „sramna i licemerna“ i da bi trebalo da se izvini.

Šib je ranije izjavio da je bombardovanje 1999. godine kontroverzno pitanje, ali da je reakcija bila potrebna jer je trebalo sprečiti humanitarnu katastrofu i genocid na Kosovu.

„Kada ambasador jedne velike države u Srbiji govori o genocidu i kada pominje Kosovo ne treba nikada da zaboravi 230.000 Srba koji su proterani sa prostora Kosova i Metohije. Onda mi imamo puno pravo da postavimo pitanje gospodinu ambasadoru kako ga nije sramota. Ne treba nama da uputi izvinjenje, neka ga uputi onima koji ne mogu da se vrate na svoja ognjišta“, rekao je Milićević.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj zahtevao je danas da se ambasador Nemačke u Srbiji proglasi personom non grata.

„Nije prvi put da ambasadori, pre svega zapadnih zemalja, ne poštuju domaćina i vređaju srpski narod i naše dostojanstvo“, kazao je Šešelj na konferenciji za novinare u centrali SRS i dodao da je „jedini genocid“ na ovim prostorima onaj koji je sproveden nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, u pokroviteljstvu Nemačke.

Šešelj je rekao da je Nemačka u Drugom svetskom ratu imala politiku ubistva 100 civila za jednog nemačkog vojnika, a da je onda 1999. učestvovala u bombardovanju SR Jugoslavije.

On je naglasio da Šibu treba ostaviti rok od 24 sata da napusti Srbiju, kao i da je potrebno Nemačkoj poslati demarš kako bi pokazali da „niko ne može da vređa naše dostojanstvo“.

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović zatražio je da nemački ambasador Tomas Šib bude opozvan ili proglašen personom non grata ukoliko ostane pri svojoj izjavi da je bombardovanje SRJ 1999. godine bilo opravdano.

„Srbija želi da ima najbolje moguće odnose sa svim državama sveta, uključujući i Nemačku, ali skandalozne izjave ove vrste takvim odnosima nimalo ne doprinose. Zbog toga ambasador Nemačke mora u najmanju ruku biti hitno pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova. Jedno je sigurno, ako Šib ostane pri svojim izjavama, više ne može biti dobrodošao u Srbiji i mora biti opozvan ili biti proglašen personom non grata“, ocenio je Jovanović u pisanoj izjavi.

Jovanović je dodao da je Šib izneo „krajnje drsku neistinu“ pokušavajući da opravda NATO bombardovanje Srbije tvrdnjom da je cilj bio sprečavanje „humanitarne katastrofe i genocida na Kosovu“.

Ministar za inovacije i tehnološki napredak Nenad Popović zatražio je, u pisanoj izjavi, da se nemački ambasador izvini srpskom narodu „zbog izgovorene uvrede, da je trebalo bombardovati Srbiju 1999. godine da bi se sprečio genocid“ (na Kosovu), ocenjujući je kao „vrhunac cinizma i nastavak kampanje pojedinih zapadnih zemalja da se srpski narod proglasi za genocidan“.

„Zahtevamo od nemačkog ambasadora da se izvini ako želi da nastavi da kredibilno obavlja dužnost diplomatskog predstavnika svoje zemlje u Srbiji“, rekao je Popović, saopštila je Srpska narodna stranka, čiji je predsednik.

On je naveo da je „posebno perfidno što je ambasador Šib ovo rekao u danima kada srpski narod obeležava osam decenija od bombardovanja Beograda koje su izvršili nacistički bombarderi“.