Pojedini ugostitelji zatvaraju lokale u 22h, struka traži i pooštravanje mera

Vesti 26. okt 202119:0625 komentara

Lekari, među kojima i oni koji su članovi Kriznog štaba smatraju da mera koja podrazumeva kovid propusnice od 22 sata nije dovoljna za smirivanje trenutne epidemiološke situacije u Srbiji. Dok se razmišlja o pooštravanju mera protest protiv istih stigao je ispred vrata lekara, i to bukvalno.

Nekoliko desetina onih koji se protive merama za borbu protiv koronavirusa protestovalo je ispred stanova lekara koji su članovi Kriznog štaba.

„Ja sam epidemiolog, zlikovac je virus, a oni su se svrstali uz zlikovca. To treba da im bude jasno. Obraćam se svim građanima Srbije: Ne svrstavajte se uz zlikovce! Skandirali su da sam Mengele, a on se smatra najgorim zlom što postoji, to im zbog porekla nikada oprostiti neću“, rekao je Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba.

Povezane vesti

„Ne mogu da verujem da ima i takvih ljudi među nama! Meni neko da viče da sam Mengele, nacista, ustaša?! I meni i Predragu Konu! I to ko viče – čisti fašisti! Nije mi svejedno, pre svega zbog porodice, ali nisam zvao policiju. Apsolutno ne menjam svoje stavove jer ne razmišljam isključivo o sebi, već o narodu i o životu ljudi!“, kaže epidemiolog Branislav Tiodorovic, član Kriznog štaba.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti upozorava da je ugrožena bezbednost lekara, ali i da je stavljanje žutih traka na protestu vređanje žrtava holokausta.

Protest je osudio i ministar zdravlja.

„Nezapamćeni bezobrazluk“, rekao je Zlatibor Lončar.

Poručuje da Predrag Kon i Branislav Tiodorović nisu ni za šta krivi.

„Oni su moj izbor za članove Kriznog štaba, iza svake njihove odluke ili predloga stojim ja. Ja sam taj koji jedini može da bude kriv, prema tome nemoj da idu ispred njihovih stanova, neka dođu ispred mog“, kaže Lončar.

U ugostiteljskim objektima u noći između ponedeljka i utorka izvršen je 161 nadzor i izdato prekršajnih naloga u vrednosti od 700.000 dinara, saznajemo u komunalnoj miliciji.

Kovid propusnice čija provera kreće od 22 časa, pojedine ugostitelje je navela da objekte zatvore baš u to vreme.

„Da li to govori da su poslodavci nespremni zbog svojih zaposlenih koji možda nisu vakcinisani, to ćemo videti. Mislim da to nije opravdanje, da se o ovome dosta dugo već i priča i da je bilo vremena za dobre pripreme. Potrebno je da nam budu partreni ne da ih kažnjavamo nego da obezbede uslove, da poštuju kovid sertifikat“, kaže Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja.

Nije samo do poštovanja kovid sertifikata, smatraju pojedini ugostitelji i navode neke od razloga zbog kojih odlučuju da lokale zatvore do deset uveče.

„Zamislite dođe momačko od 15 momaka, oni piju od sedam sati, negde na osmoj rakiji, ja kao najbitniji kovid redar koji legitimiše priđem i kažem ‘dajte mi vidim kovid, koliko vas četvorica, petorica ajmo napolje izađite, ženiće se drugar i drugi put’. Šta mislite ne bi me spasilo pet interventnih, a ne dva komunalna policajca“, kaže ugostitelj Vojin Cucić.

Da kovid propusnice od 22 sata nisu dovoljne smatraju lekari i članovi Kriznog štaba i najavljuju moguće pooštravanje mera.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar