Poklon knjiga Latinke Perović: Svakog ponedeljka u septembru uz list Danas

Vesti 05. sep 202207:55 0 komentara
Promo/Danas

List Danas pripremio je u septembru poklone svojim vernim čitaocima.

Svakog ponedeljka, uz novo izdanje Danasa, čitaoce čeka poklon knjiga – deo iz knjige „Dominanta i neželjena elita“ Latinke Perović. Edicija poklon nastavaka započinje 5. septembra sa Dobricom Ćosićem prvi deo, a drugi deo Latinkine analize Ćosića biće dostupan 12. septembra, navodi Danas.

Druga polovina meseca rezervisana je za delove o Zoranu Đinđiću, 19. i 26. septembra.

Knjiga Latinke Perović „Dominantna i neželjena elita“ počinje Dobricom Ćosićem, a završava se Radomirom Konstatinovićem. U beleškama o intelektualnoj i političkoj eliti u Srbiji u 20. i 21. veku autorka predstavlja 13 portreta ključnih ličnosti koje su na različite načine obeležile epohu komunizma i zakasnele demokratske tranzicije.

Rascep među ličnostima okupljenim u knjizi je izraz nikada rešene dileme kuda će Srbija krenuti, ističu recenzenti.

„Knjiga je dragocena slika srpskog društva, njegove istorije, politike, dominantnih ideologija i dilema. Ova knjiga je nezaobilazna literatura za svakoga ko bude želeo da pronikne u najdublje kontroverze srpske prošlosti i sadašnjosti, da razume dominante tokove, kontinuitete i diskontinuitete. Ona govori o potencijalima srpskog društva i o njegovim ograničenjima, slika je svih naših otvorenih i zatvorenih vrata. Gorka je, ali ostavlja nadu. U prvom redu, jer pokazuje da je u srpskoj nedavnoj prošlosti alternative uvek bilo“, ukazuje Dubravka Stojanović.

Latinka Perović jedna je od ključnih srpskih istoričarki i političarki. Od 1968. do 1972. godine, bila je sekretarka Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, kada je smenjena s Markom Nikezićem, tadašnjim predsednikom CK SKS, u takozvanoj čistki srpskih liberala. Radila je na Institutu za istoriju radničkog pokreta – Beograd od 1976. do 1998. godine. Od 1993. do 1998. godine bila je glavna i odgovorna urednica časopisa Tokovi istorije. Sa obnovom višestranačja, ponovo je ušla u društveni i politički život, ali na diskretan način. Bila je član Političkog saveta Liberalno-demokratske partije i Građanskog demokratskog foruma.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!