Zbog eksplozije i požara postupak protiv nadležnih u firmi „Užice gas“

Vesti 06. feb 202119:21 > 19:489 komentara

Zbog eksplozije i požara koji su 5. decembra prošle godine potpuno uništili jedan i oštetili nekoliko stanova u Ulici Miloša Obrenovića, kod nekadašnje kasarne u Užicu, tužilaštvo u ovom gradu pokrenulo je predistražni postupak protiv odgovornog lica u firmi "Užice gas". Mnogi žitelji ove i dve okolne zgrade nedeljama su se žalili da u svojim prostorijama osećaju miris gasa, ali na to niko nije reagovao.

Do umalo kobnog događaja u zgradi došlo je kada je eksplodirao stan u kojem su živeli majka i sin. Snažna detonacija odjeknula je kada je ova žena ušla u svoj stan i upalila svetlo u kupatilu, a nedugo zatim prostorijama se proširio požar. Žena je zadobila opekotine trećeg stepena zbog kojih je bila životno ugrožena. U zapaljenom stanu našao je komšija i izveo je napolje.

„Žena je tokom dana bila odsutna. Kada se vratila i ušla u stan, čim je pritisnula prekidač, došlo je do eksplozije. Počelo je sve da gori, žena je pala i počela da vrišti. Komšija iz prizemlja je dotrčao, prošao kroz plamen i došao do nje, kako bi je pomerio da ne izgori. Inače, poprilično je bila povređena“, kaže za N1 Milka Ristović, vlasnica jednog od izgorelih stanova.

Iako nijedno domaćinstvo u ovoj zgradi nije gasifikovano, posumnjalo se da je eksploziju izazvao gas koji je iscureo iz podzemnih instalacija i kroz kanalizacionu mrežu ušao u ovaj stan. Kako su nam ispričali stanari u zgradi, bar dva meseca pre eksplozije se osećao gas, i da su to više puta prijavljivali upravniku zgrade.

„Osećao se gas sigurno dva meseca. Idem uz stepenice i on se još više oseća. Rekla sam da ako neko upali upaljač, svi ćemo otići u vazduh. Tog dana oko 18 sati sam sedela u stanu. Strašna eksplozija se dogodila. Izletela su sva vrata, a svi ormari, frižider, zamrzivač su se otvorili. Žena preko puta mene, gde se dogodila eksplozija, vrištala je i zvala u pomoć“, napominje stanarka Milunka Sekulić.

„Niko ništa nije preduzeo. Imam informaciju da su iz susedne zgrade prijavili da se oseća gas i da je neko izlazio na lice mesta. Ali, rekli su im da otvore prozore i da se to osećaju kiseli kupus i sona kiselina“, istakla je Milka Ristović.

Iz tužilaštva navode da će u toku predistražnog postupka biti preduzete dokazne radnje ispitivanja svedoka, kao i sva potrebna veštačenja akreditovanih ustanova, posle čega će eventualno biti doneta odluka o pokretanju krivičnog postupka pred sudom.

Osnovno javno tužilaštvo u Užicu saopštilo je da se odgovornom licu privrednog društva „Užice gas“ stavlja na teret da nije postupao po propisima i tehničkim pravilima o merama zaštite prilikom distribucije prirodnog gasa. I pored toga što je tokom novembra u gasovodnoj mreži kroz Ulicu Miloša Obrenovića došlo do curenja gasa. Sumnja se da je učinjeno teško delo protiv opšte sigurnosti.

Komentari

Vaš komentar