Pokrenuta baza aktivnih slučajeva nestalih u ratu na području SFRJ

Vesti 03. nov 202215:55
N1/arhiva

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Grupa za nestale osobe, telo koje čine institucije nadležne za pitanja nestalih Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji pokrenule su u okviru Berlinskog procesa Bazu podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u ratu na prostoru Jugoslavije.

Baza je pokrenuta u Hagu, a dostupna je široj javnosti i omogućava porodicama nestalih da izvrše uvid i predledaju postojeću evidenciju ili dostave povratne informacije domaćim institucijama.

„Uspostavljanje ove javnosti dostupne baze podataka demonstrira regionalnu saradnju i opredijeljenost za pružanje informacija utemeljenih na činjenicama i depolitizaciju pitanja nestalih osoba“, izjavila je generalna direktorka ICMP Katrin Bomberger, navodi se u saopštenju.

Šef ICMP programa za Zapadni Balkan Metju Holidej pohvalio posvećenost domaćih institucija u kreiranju jedinstvene liste slučajeva nestalih osoba.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da će to unaprediti rešavanje slučajeva nestalih i pomaže njihovim porodicama u pronalasku mira.

„Takva nastojanja grade poverenje između domaćih institucija i doprinose povernju u verodostojnost napora koje svaka institucija ulaže u pronalaženje i identifikaciju nestalih, doprinoseći time i depolitizaciji same problematike nestalih lica“, rekao je Odalović.

Više od 11.000 osoba se i dalje vodi kao nestalo.

Komentari

Vaš komentar