Pokret Tvrđava podneo pritužbu Međudržavnoj komisiji zbog šljake iz Železare

Vesti 29. mar 202113:08 2 komentara
Ilustracija / N1

Udruženje građana "Pokret Tvrđava", iz Smedereva, saopštilo je da je podnelo pritužbu nadležnoj Međunarodnoj komisiji za zaštitu Dunava u Beču jer sumnja da Dunav i građane tog grada ugrožava brdo otpadne šljake iz proizvodnje Železare Smederevo.

Ranije prijave republičkom ekološkom inspektoru i Grupi za ekologiju Grada Smedereva, su potpuno ignorisane i javnost je ostala uskraćena za odgovore za koje je zainteresovana.

„Na 100 metara od reke Dunav, nalazi se brdo otpadne šljake iz procesa proizvodnje Železare Smederevo prečnika 600×350 metara i visine 15 metara. Cela lokacija je okružena vodnim kanalima koji se ulivaju direktno u Dunav“, saopštilo je ovo udruženje.

U saopštenju se navodi da je reč o materijalu koji se direktno iz procesa proizvodnje iznosi kamionima i prosipa na ovoj lokaciji.

„Sa jedne strane, to uzrokuje velike oblake prašine koje utiču na kvalitet vazduha, a sa druge utiču na podzemne vode ispod tog lokaliteta. Takođe, ono što zabrinjava, jeste činjenica da brdo emituje nesnosan miris koji šteti očima i disanju, a za koji opravdano sumnjamo da je posledica hemijskih supstanci iz procesa proizvodnje“, upozorilo je udruženje.

Kako je navelo, pritužbu je podnelo uzimajući u obzir Konvenciju o zaštiti reke Dunav, ali i domaće zakonodavstvo i medjunarodne dokumente koji se bave ovim pitanjima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare