Polić o gasnoj krizi: Kasno smo uključili taj alarm, ne verujem u srpski plan B

Vesti 28. apr 202209:34 > 09:47 5 komentara

Rusija je obustavila dotok gasa Poljskoj i Bugarskoj, a od srpskih vlasti stižu uverenja da smo za sada bezbedni. Novinarka Jovana Polić kaže da smo kasno uključili taj alarm i da ne veruje da naša država ima plan B za ovu situaciju.

Cela Eevropa ne tako kratko strahuje da će ostati bez gasa, a mi tek sada shvatamo. Kao da smo zaboravili da je Bugarska članica Evropske unije, podseća Polić.

Ministarka Zorana Mihajlović je rekla da Srbija ima plan B, u šta gošća Novog dana ne veruje i napominje da Srbija godinama ništa ne čini da ima drugi izvor gasa.

„Koristimo ruski gas koji ide turskim tokom i to je jedini izvor gasa. Normalne zemlje koje brinu o građanima imaju bar jedan izvor snabdevanja. Priča o tome da imamo neki naš gas iz Vojvodine, to je toliko, kratko da je sumanuto o tome govoriti“, ocenjuje Polić.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uporedio je otcepljene ukrajinske regione Donjeck i Lugansk sa Kosovom, uz argumentaciju ako može Kosovo zašto ne bi mogli i oni. Polić kaže da je ova odluka nije iznenadila.

„Putin sve vreme kositi sva sredstva, pa i Kosovo, za sopstvene interese. Vladimir Putin i Rusija će kao i mnogo puta pre toga učiniti sve što je u interesu te velike i moćne države, a neće činiti ništa što je na štetu same Rusije, a u korist Srbije. Ne postoji način da uradi bilo šta što nije u njegovom interesu“, napominje Polić.

Za danas je najavljeno obraćanje predsednika Aleksandra Vučića, a sagovornica N1 pretpostavlja da će predsednik pokušati da objasni kako je sve u redu, „Kosovo je u sastavu Srbije, a gas ćemo dobijati zauvek“. Dodaje da će do promene spoljne politike morati da dođe, a da je pitanje da li će se to desiti pre pregovora sa Rusijom o isporuci gasa.

„Da će promena morati da se desi bilo je jasno odmah posle izbora kada je optužio desničare i Ivicu Dačića stavio u kategoriju tih koji su proruski raspoloženi. Ali je nešto drugo tu značajnije, a to je činjenica da mi čekamo momenatr u kom može da bude kasno. Kada se budemo odredili na način na koji ćemo morati da se odredimo. Mnogo kasnimo za onim što su rekle sve evropske zemlje“, ocenila je Polić.

Sagovornica N1 kaže da je naša obaveza i moralno pitanje da se odredimo porema agresiji na Ukrajinu, ali napominje da nije sigurna da će nam to ubrzati put ka Evropi.
„Mi smo ti koji moramo da se ubrzamo i počnemo da preskačemo koji stepenik u hodu ka EU“, rekla je Polić.

Beograđanima je dozlogrdilo, SNS strmoglavo pada

Za sada se još ne zna da li će biti, i ako bude kada, ponovljenih izbora u Beogradu. Jovana Polić kaže da ako se ovoj zemlji ili gradu desi smena vlasti, za to neće biti zaslužna opozicija već građani.

„Samo ona opozicija koja bude dovoljno spretna i pametna da ume da tog trena preuzme vlast to će i uraditi. Za to će biti zaslužni građani ove zemlje kojima je dozlogrdilo, što se vidi u Beogradu“, kaže Polić.

Dodaje da je dozlogrdilo i stanovnicima drugih gradova širom Srbije, ali da strah sputava ozbiljniju promenu.

„De fakto je Vučić dobio ogromnu podršku, ali dobio je on, ne SNS. Ono što se desilo u Beogradu je pokazatelj da SNS strmoglavo pada. To ne znači da je opozicija dobila izbore, ali znači da je SNS izgubio“, pojasnila je Polić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare