Srpska lista vratila mandate, predmete u Mitrovici preuzele sudije Albanci

Vesti 07. nov 202210:47 > 12:38 60 komentara
Tanjug/ Ivan radulović

Srbi sa severa Kosova nastavili su da formalizuju svoje odluke o povlačenju iz kosovskih institucija. Poslanici Srpske liste u kosovskoj Skupštini, jutros su ovoj instituciji vratili svoje mandate, a ostavke su u ponedeljak ujutru podnete i u Osnovnom sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice, dok policajci razdužuju svoju opremu i oružje.

Deset poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova jutros je vratilo mandate, a iz Sekretarijata Skupštne potvrđeno je da su mandate vratili svi poslanici Srpske liste uz obrazloženje da mandat vraćaju iz moralnih i ličnih razloga.

„Administarcija u Sekretarijatu Skupštine prihvatila je ostavke i uredno zavela u protokolu“, naveli su iz Sekretarijata.

Istu vest potvrdila je i Kancelarija za medije Skupštine Kosova.

„Obaveštavamo da je deset poslanika Skupštine Republike Kosovo iz parlamentarnog političkog subjekta Srpska lista podnelo neopozive ostavke“, navodi se u saopštenju.

Sudije, tužioci i pomoćno osoblje napustili su su jutros oko 10 časova zgradu Suda koja je preko puta policijske stanice.

Sudija Apelacionog suda i član Sudskog saveta Kosova iz srpske zajednice, Nikola Kabašić, potvrdio je da je jutros u Sudu realizovano ono što je pre dva dana najavljeno.

„Danas su sudije koje nisu stigle juče da pošalju svoju ostavku Sudskom Savetu Kosova to učinile zvaničnim mejlovima. U sudu ostaju da rade naše kolege Albanci i administrativni radnici, a svi Srbi administrativno osoblje i sudije podneli su ostavku i sad samo jednostavno čekamo način na koji ćemo da se razdužimo sa predmetima i sa opremom koju smo zadužili i kancelarijom. U svoje ime govorim, ja se ne vraćam, a ostalo prepuštam političarima“, rekao je Kabašić.

„Sve što sam imala ja sam rekla juče, a što se tiče organizacije posla, mi smo se čitavo jutro sa našim kolegama dogovarali i napravili dobar plan da ne propustimo nijedne rokove, da sve bude u skladu kako treba. Naše kolege Albanci su preuzeli naše predmete, predmete koji su hitne prirode i mislim da u ovom trenutku oni imaju veliki problem kako će sve to da organizuju“, kazala je Ljiljana Stevanović, predsednica Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Dodaje da joj je žao, ali su se potrudili da pomognu koliko su mogli.

Na pitanje da li bi se vratila u sud da radi, Stevanović odgovara da je pitanje „neprimereno u ovom trenutku“.

„Ne bih se oko toga izjašnjavala i to su stvari koje trebaju svima nama da se slegnu. Otkada smo ovde mi smo upozoravali na neke stvari gde se Briselski sporazum krši“.

Srpski policajci iz četiri opštine sa severa Kosova koji su podneli ostavke, od ponedeljka ujutru dolaze u stanicu policije u Kosovskoj Mitrovici kako bi razdužili opremu i naoružanje. Mediji prenose da oni dolaze u stanicu u Kosovskoj Mitrovici pojedinačno ili u manjim grupama.

Kossev prenosi da na ulicama od jutros nema policije ni patrola.

Više od 300 srpskih policajaca u nedelju je napustilo kosovsku policiju, tako što su uručili otkaze i razdužili uniforme.

Oni su zajedno došli ispred stanice u Kosovskoj Mitrovici, noseći u rukama svoje ostavke na ćirilici, a potom su ušli u zgradu stanice.

Ostavke su formalno u nedelju podneli i gradonačelnici i odbornici četiri opštine na severu Kosova.

Srbi sa severa Kosova su u subotu doneli odluku da napuste kosovske insticuije zbog odbijanja Prištine da obustavi odluku o preregistraciji vozila i odbijanja da formira zajednicu srpskih opština.

Sa sajta kosovske skupštine uklonjeni podaci poslanika iz Srpske liste

Neposredno nakon što je jutros deset srpskih poslanika Srpske liste vratilo svoje mandate kosovskoj skupštini, ekspresno je ažuriran i sajt kosovske skupštine – uklanjanjem njihovih podataka u odeljku „Parlamentarne grupe“, piše KoSSev.

U odeljku o broju poslanika u Parlamentarnim grupama koji čine Skupštinu Kosova, za Srpsku listu navedeno je da sada ima samo jednog poslanika, za razliku od ranije kada je taj broj bio 11.

Iz Srpske liste poslanici u skupštini su bili: Igor Simić, Adem Hodža, Bratislav Nikolić, Dragana Antonijević, Jasmina Dedić, Ljubinko Karadžić, Miljana Nikolić, Miloš Perović, Slavko Simić, Verica Ćeranić i Zoran Mojsilović.

Prema informacijama na sajtu kosovske skupštine, kao jedini poslanik Srpske liste ostao je samo Adem Hodža iz Jedinstvene goranske partije, koji se Srpskoj listi pridružio 2020. godine.

Istovremeno, sada i u odeljku sa slikama poslanika, ostala je samo njegova slika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare