Policija 2.000 puta ove godine izlazila na teren zbog lažnih dojava o bombama, na meti najčešće škole

Vesti 04. dec 202322:00 7 komentara
N1

Škole, fakulteti, aerodrom, sudovi, bolnice, medijske ustanove, pa čak i javni prevoz na meti su lažnih dojava o bombama već duži period. Samo u Beogradu ove godine je bilo više od 2.000 takvih dojava. Radojko Caran, pomoćnik komandanta Policijske brigade, poručuje da ne rade sa pretpostavkama, nego sa činjenicama i ističe da policija odmah po prijavi izlazi na teren.

U jednu osnovnu školu na Novom Beogradu danas su stigle dve dojave o postavljanju bombi. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pregledali su školu i ustanovljeno je da se radi o lažnim dojavama, prenosi RTS.

Povezane vesti

Najviše dojava i inače stiže u obrazovne ustanove, ističe pomoćnik komandanta Policijske brigade Radojko Caran.

“Najčešće su na meti bile osnovne škole, srednje škole, fakulteti, Aerodrom ‘Nikola Tesla‘ u ranijem periodu“, rekao je Caran.

Navodi da je procedura po dobijanju prijave strogo definisana u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

“Prilikom prijema dojave o postavljenoj bombi, dežurna služba upućuje hitno na lice mesta pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji preduzimaju mere i radnje u cilju obezbeđenja lica i mesta i vršenja pregleda prostora, kako bi utvrdili da li ima neko eksplozivno sredstvo, minsko eksplozivno sredstvo ili eksplozivna naprava“, rekao je Caran.

Podseća na prošlogodišnju situaciju kada su sve škole u Srbiji primile dojave o postavljenim bombama. Sve škole su bile evakuisane i nisu radile dok nisu bile pregledane, a za to je bilo potrebno nekoliko dana.

Pregleda se sektor po sektor

Na pitanje koliko vremenski traje pregled objekta, Caran ističe da to zavisi od veličine objekta i broja pripadnika MUP-a koji su na terenu.

„Pristupa se planski, pregleda se sektor po sektor i obraća se pažnja na sve sumnjive predmete, predmete koji ne pripadaju tom prostoru ili ako ne pripadaju osobama koje borave u tom prostoru, kao kada bi u vašem studiju bio ranac koji ne pripada nikome iz ekipe“, ističe Caran.

Kada se takav predmet pronađe, dolaze kontradiverzione ekipe sa zaštitnom opremom, specijalnim uređajima i službenim psima za otkrivanje eksplozivnih naprava i proveravaju predmet.

Za nas je taj sumnjiv predmet opasan dok se ne proveri, ukazuje Caran, uz poruku da policija ne radi sa pretpostavkama, nego sa činjenicama.

Na pitanje šta bi preporučio građanima i deci koji su u objektima u koje je stigla dojava o bombi, Caran je rekao da je najvažnije da ne paniče.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare