Policija demantuje da su u subotičkom naselju napadnuti hrvatski državljani

Vesti 06. avg 202122:16 > 22:21 5 komentara
N1 (arhiva)

Policijska uprava u Subotici navela je da nije tačno da su u prigradskom naselju Aleksandrovo napadnuti hrvatski državljani, kako je to ranije saopštilo Hrvatsko nacionalno veće u Srbiji, već da je u incidentu napadnuta samo jedna osoba, koja je prijavila slučaj policiji, i to - zbog parkinga.

Kako je saopšteno iz policije, Subotičanin Z. B. (51) je 2. avgusta telefonom policiji prijavio da ga je jedan muškarac vređao po nacionalnoj osnovi, dok je bio u svom automobilu nemačkih registarskih oznaka, dok se pored nalazio automobil hrvatskih registarskih oznaka u kojem su bili njegovi rođaci.

„Odmah po prijavi, subotička policija je izašla na lice mesta i obavila razgovor sa Z. B. koji je tom prilikom rekao da ga je taj muškarac vređao, psovao i uhvatio za vrat zbog nesporazuma oko parkiranja, ali nije pomenuo da su povređeni niti fizički napadnuti njegovi rođaci iz Hrvatske. Takođe, policija je na mestu događaja obavila razgovor sa šest osoba, članova porodice Z. B, koji su zatečeni tamo i koji se ni u jednom momentu nisu žalili da je ovaj muškarac na njih fizički nasrnuo“, navode iz policije.

Ističu da je „brzim i efikasnim radom, policija samo pola sata nakon toga, identifikovala i pronašla prijavljenog 63-godišnjeg muškarca iz Subotice, sa kojim je takođe obavila razgovor na okolnosti ovog događaja“.

O svim prikupljenim saznanjima i utvrđenim činjenicama policija je obavestila Osnovno javno tužilaštvo u Subotici, kome je dan kasnije dostavljen detaljan izveštaj na dalje postupanje, kao i da je obavešteno Više javno tužilaštvo u Subotici.

Takođe, povodom navoda da Z. B. nije dobio zapisnik sa uviđaja, napominjuo da mu je ponuđena službena beleška o obaveštenju primljenom od građana i da je nije uzeo, kao i da ju je bez primedbi potpisao.

Podsetimo, Hrvatsko nacionalno veće u Srbiji saopštilo je ranije istog dana da im je prijavljen „novi napad“ na pripadnike hrvatske zajednice, i to u Subotici.

„Nepoznati napadač je, uz najgnusnije uvrede na nacionalnoj osnovi, prvo nasrnuo na putnike u automobilu poručujući im kako će ‘poklati sve ustaše’ i psujući ‘majku ustašku’. Kada ga je Z.B. upitao zbog čega to radi, fizički je nasrnuo na njega i lakše ga povredio, dok je napadnuti nakon toga kontaktirao policiju koja je izašla na teren i napravila uviđaj, ali Z.B. nije dobio zapisnik“, piše u saopštenju.

Komentari (5)

Vidi sve komentare