Policija Kosova: Bilo pucnjave i prema pripadnicima policije

Vesti 31. jul 202221:44 > 21:49 48 komentara
Ilustracija / Shutterstock

Policija Kosova je saopštila da se na nekoliko lokacija na severu Kosova čula pucnjava i da su neki od pucnjeva bili usmereni na policijske jedinice, ali nije bilo povređenih.

„Građani su takođe dali informacije da postoje slučajevi zaustavljanja Albanaca, koji su maltretirani, nanošene su im povrede i naneta materijalna šteta na vozilima od lica za koja se sumnja da su deo organizacija blokiranja puteva“, kaže se u saopštenju.

Povezane vesti

Prethodno je policija Kosova (PK) saopštila da do sada nema zvaničnih informacija o povređenim građanima ili policijskih službenika, stoga pozivaju i apeluju na medije i građane da ne nasedaju lažnim informacijama i vestima koje imaju tendenciju da destabilizuju situaciju i stvaraju paniku.

U saopštenju za medije PK ističe da nastavlja angažovanje sa policijskim jedinicama, u obezbeđivanju bezbednosti za sve građane bez razlike, u interesu održavanja reda i javne bezbednosti.

Kosovska policija zatvorila je prelaz za putnički saobraćaj i za vozila na prelazima Brnjak i Jarinje, zbog blokade saobraćajnica u pravcu prelaza Jarinje i Brnjak.

Policija poziva građane da za promet koriste druge prelaze.

Srbi na severu Kosova, posle sirena za uzbunu, kamionima su blokirali magistralni put u blizini prelaza Jarinje, koji se nalazi u opštini Leposavić, javlja Radio Slobodna Evropa.

Prema informacijama s terena, u mestu Rudare kod Zvečana blokiran je magistralni put Priština-Raška, dok se putnicima na Jarinju savetuje se da se vrate u Srbiju, a na ulicama na severu Kosova viđeni su ljudi s maskama.

Prethodno su se u severnom delu Kosovske Mitrovici čule sirene koje se obično puštaju kada se poziva na neku organizaciju.

Blokade Srba dolaze dan uoči stupanja na snagu dve odluke Vlade Kosova o srpskim registarskim oznakama i dokumentima.

Vlada Kosova je saopštila da će 1. avgusta početi izdavanje takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata za sve gradjane Srbije koji ulaze na Kosovo.

U ponedeljak bi trebalo da stupi na snagu odluka o preregistraciji automobila s akronimima gradova Kosova koje izdaje Srbija.

Taj dokument izdavaće se na svim kopnenim i vazdušnim prelazima i važiće 90 dana, kao i dokument koji srpske lasti izdaju gradjanima Kosova kada udju u Srbiju.

Dokument će dobiti i osobe mladje od 16 godina koje nemaju identifikacioni dokument, ali moraju imati izvod iz matične knjige rođenih.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare