Policija Kosova: Tokom šest meseci četiri slučaja međuetničkih sukoba

Vesti 26. avg 202215:40
Shutterstock/ilustracija

Kosovska policija saopštila je da su incidenti sa mogućim međuetničkim motivima, tokom godina, zabeležili značajan pad i da su za šest meseci ove godine zabeležena četiri takva slučaja, a u istom periodu prošle godine bilo ih je pet.

Po rečima kosovske policije, jedan od mogućih incidenata na međunacionalnoj osnovi je slučaj dokazanog oštećenja zastave Turske, jedno ispisivanje grafita na srpskom jeziku i dva slučaja na Gazimestanu protiv Albanaca.

U izveštaju policije navode se i mogući slučajevi sa međunacionalnim motivima u verskom kulturnom nasledju koji su zabeležili pad. Za šest meseci ove godine takvih mogućih slučajeva je evidentirano 48, od toga 30 na muslimanskim i 18 na pravoslavnim verskim objektima.

„Od ukupno 48 predmeta u ovom šestomesečnom periodu, 37 predmeta ili 77 odsto odnosi se na krađu, tešku krađu i pokušaj krađe, dok se 11 predmeta ili 23 odsto odnosi na pretnje, uništavanje ili oštećenje imovine i oštećenja groblja ili leševa“, kaže se u izveštaju kosovske policije.