Policija nakon nesreće u Bugarskoj kaznila vlasnika i korisnika autobusa

Vesti 17. avg 202219:21 > 19:33 7 komentara
screenshot/BG voice

"Pripadnici saobraćajne policije su nakon saobraćajne nezgode koja se 14. avgusta 2022. godine dogodila na auto-putu u Bugarskoj, u kojoj je učestvovao autobus iz Srbije izvršili nadzor pravnog lica - vlasnika tog vozila, kao i preduzetnika koji je korisnik autobusa po ugovoru o zakupu. Tom prilikom, kod pravnog lica - vlasnika vozila utvrđeni su prekršaji iz Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, zbog čega je sačinjeno 99 prekršajnih naloga za koje je predviđena novčana kazna u ukupnom iznosu od 3.510.000 dinara i podnet je jedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako je navedeno u saopštenju, tokom nadzora korisnika vozila po ugovoru o zakupu, koji inače poseduje važeću licencu za prevoz putnika, utvrđeni su prekršaji iz Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, pa su sačinjena četiri prekršajna naloga za koje je predviđena ukupna novčana kazna od 420.000 dinara, a podnet je i jedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima.

„Pripadnici Uprave saobraćajne policije će, pored redovnih kontrola, povodom početka školske godine pojačano kontrolisati prevoznike i autobuse kojima se vrši organizovan prevoz dece“, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, osmoro dece i četvoro odraslih povređeno je u nedelju, 14. avgusta kada se autobus koji je prevozio članove folklornog ansambla JU Lira iz Batajnice, prevrnuo na autoputu Trakija.

Tužilac je rekao da je tehnički pregled završen, da ništa ne ukazuje da je autobus bio neispravan, i da je najverovatniji uzrok nesreće ljudska greška.

Deca su putovala iz Nesebara i oni su deo folklornog ansambla JU-LIRA. Svi putnici su iz Srbije, većina je iz Batajnice. Na lice mesta odmah su stigla dva vozila hitne pomoći, vatrogasna jedinica i nekoliko policijskih vozila. Nesreća se dogodila 216 kilometara u pravcu Sofije, kod Stare Zagore.