Policija negira tvrdnje Jovanovića Ćute da je došlo do sukoba na Starici

Vesti 09. sep 202217:56 5 komentara
N1

Policijska uprava u Boru je negirala da se dogodio fizički sukob na jednom od puteva na prilazu kampu aktivista na planini Starica iznad Majdanpeka što je tvrdio poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta.

Pročitajte još:

Jovanović je u petvrtak rekao da je „pre dva dana došlo do teškog fizičkog sukoba na jednom od puteva na prilazu ka kampu, između aktivista i lica kineske nacionalnosti koja su pokušala da fizičkim preprekama i silom onemoguće prilaz kampu“.

U današnjem saopštenju na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije je navedeno da je „5. septembra, jedan od radnika rudnika najpre pozvao Policijsku stanicu Kučevo i prijavio narušavanje javnog reda i mira na delu planine Starica“.

Naveli su i da su, dok je patrola išla ka Starici, odnosno ka rudniku Ziđin i kampu koji su nedaleko postavili aktivisti, dežurnu službu policije u Majdanpeku pozvalo više osoba, „od kojih su se neke predstavile kao radnici Zinđina, a neke kao aktivisti, i svi su rekli da policija ne mora da dolazi jer su postigli dogovor“.

Dodali su da je „uprkos tome, patrola došla na Staricu i zatekla radnike obezbeđenja Ziđina, direktora firme koja je podizvođač radova, kao i aktiviste“.

Policija je prenela da je radnik obezbeđenja izjavio da je došlo do rasprave aktivista i kineskih radnika koji su mašinama nanosili zemlju na put koji vodi do Starice, zbog čega aktivisti nisu mogli da dođu do kampa.

Kako je navedeno, kineski državljanin, direktor firme koja je podizvođač radova, rekao je da su oni zatvorili put mašinama i da su aktivisti stali ispred njih, i da su, posle razgovora sa aktivistima, mašine i zemlju sklonili s puta.

Naveo je, kako je prenela policija, da „odustaje od prijave protiv aktivista, da ne želi da ih tereti, što piše i u izjavi koju je potpisao“.

Po njihovim navodima, aktivisti su policiji rekli da oni žele da put bude prohodan da bi mogli da stignu do ; svog kampa, za koji su naveli da nije u zoni rudnika.

„Svi oni su bili izričiti u tome da su se dogovorili da kineski radnici mašine i zemlju sklone sa puta, što su oni i učinili, kao i da ne žele da jedni protiv drugih podnose prijave policiji“, dodala je policija.

Naglasili su „da niko od prisutnih ni u jednom momentu policiji nije rekao da je bilo fizičkog sukoba, napada kamenicama“ i da se “ bilo ko aktivistima predstavio kao pripadnik Vojske Narodne Republike Kine“.

U saopštenju piše da je policija obavestila Tužilaštvo koje se, kako je ukazano, „izjasnilo da za sada nema elemenata krivičnog dela, niti prekršaja“.

Dodali su i da se o svemu obaveštavaj i komunalna i protivpožarna inspekcija, republički inspektor za zaštitu životne sredine i Srbijašume.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare