Policija proterala strance iz Subotice koji su legalno bili u Srbiji: „Sumnjali da je moj prijatelj migrant“

Vesti 23. jun 202421:44 77 komentara

Kao na Divljem Zapadu, samo u slučaju Srbije kao na Divljem Severu - jedan državljanin Evropske unije i njegov saputnik iz Turske proterani su iz Subotice, i to od strane policije. Jedan od njih za N1 kaže - samo zato što su srpske vlasti posumnjale da je drugi možda ilegalni migrant, iako su obojica imali dokaze da to nije slučaj.

Belgijanac Piter i njegov prijatelj iz Turske sastali su se u Beogradu. Sa idejom da proputuju Vojvodinu uzeli su rent-a-kar i uputili se ka Subotici iz koje bi se „spuštali“ nazad ka Sremskim Karlovcima.

Prenoćili su na Paliću, ali nisu stigli u njemu da uživaju.

„Ujutru je moj drug izašao na cigaretu, nedugo potom neko sa recepcije je došao i rekao mi – tu je policija, drže vašeg prijatelja“, priča Piter Verbreken, turista iz Belgije.

Kada su policijski službenici saznali da turski državljanin nije sam, popeli su se u njihovu sobu.

„Rekli su da moj prijatelj ne sme tu da bude. Veoma kratko su mi objasnili da postoji problem sa migrantima na granici i da bi i on mogao da bude migrant, pošto je iz Turske, i da svi poput njega treba da se vrate na jug“, navodi on.

Uprkos tome što su turisti sa svim potrebnim dokumentima, sa iznajmljenim prevozom, rezervacijama hotela i kartama za povratak u svoje domovine, pripadnici MUP-a nisu imali razumevanja. Kaže Verbreken, morali su za pet minuta da krenu.

„Sproveli su nas do auto-puta, mahnuli su nam kada su videli da idemo prema jugu… i otišli smo. Bio sam ponižen, jer ništa što sam rekao nije bilo bitno“, navodi Verbreken.

O čemu se radi i da li ovakav tretman može da očekuje svaki strani državljanin koji poseti Srbiju i njen najseverniji grad, samo zato što ne odgovara „standardnom opisu“ turiste, iz Ministarstva spoljnih poslova nema odgovora.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova odgovaraju kao da se ništa zapravo nije dogodilo.

„Policijski službenici Policijske uprave u Subotici vršili su redovnu kontrolu hotelskog smeštaja kao i kontrolu boravka stranih državljana, gde je za dvojicu navedenih stranih državljana utvrđeno da legalno borave u Republici Srbiji. Prema našim evidencijama, oni su nastavili svoj dalji boravak u našoj zemlji“, naveli su iz MUP-a.

Nastavili su boravak, samo su ga znatno skratili, a Piter zbog neprijatnosti poručujuje da će razmisliti da li će ikada više boraviti ovde.

„Volim da putujem po Evropi, van nje. Ovo mi je bila prva poseta Srbiji i bilo je to… nešto zaista ‘novo’, to mogu da vam kažem“, navodi on.

Na naše pitanje da li je razočaran, Belgijanac odgovara:

„Naravno, hteo sam da razgledam, uživam, ali to nije glavni razlog. Ono što mi je bitno, imali smo sva prava da budemo ovde“.

Da drugima ta prava ne bi bila uskraćena u budućnosti, Piter je odlučio da o svom iskustvu progovori javno. Njegov saputnik iz Turske za to nije imao snage, jedino što je želeo jeste da sačeka svoj let i da ode kući.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare