Policija „razotkrila“ organizatore protesta u Nišu: Traže kazne i do 150.000

Vesti 19. jan 202209:58 > 10:2441 komentara
Ekološki ustanak, protest, blokada puteva, auto put, autoput, Niš
N1

Javnosti još neotkrivenim metodama, niška Policijska uprava razotkrila je ko su organizatori ekoloških protesta 4. i 11. decembra u tom gradu i protiv 20 građana podnela zahteve Prekršajnom sudu za pokretanje prekršajnih postupaka. Mnogi od "tuženih" tvrde da sa tim nemaju veze. Traže od policije da predoči validne dokaze. Neki će na sud već početkom februara.

Među Nišlijama i Aleksinčanima, za koje je policija odlučila da su organizovali decembarske skupove i blokade saobraćaja, su i oni koji su za N1 tvrdili da se sa policijom nisu susreli ni na protestima, ni u danima posle, ali su im na kućne adrese stizale prekršajne kazne od po 5000 dinara za remećenje saobraćaja. Mnogi od njih ne kriju da su na društvenim mrežama delili objave o okupljanjima, „kao i hiljade drugih koji nisu na policijskom spisku ‘organizatora'“.

Povezane vesti

Iz Prekršajnog suda saopštili su da takvih zahteva ima 20 i odnose se na organizatore javnih skupova, koji su prekršili Zakon o javnom okupljanju, jer ih nisu prijavili. Za takve prestupnike predviđena je kazna od 100.000 do 150.000 dinara. Kako su baš oni odabrani, javnosti nije poznato.

Jelena Milošević, predsednica Gradskog odbora SSP, označena je kao organizatorka. Zahtev policije da se protiv nje povede prekršajni postupak na sudu je, ocenjuje, još jedna zloupotreba institucije policije od strane vlasti – u cilju zastrašivanja građana, kako se nikada više ne bi „drznuli“ da protestuju ni po jednom pitanju.

„Protest je bio nestranački. Građani su se okupili kako bi odbranili vodu, vazduh i zemlju. Kao građanka, podržala sam proteste i podržavaću ih i ubuduće“, kaže liderka SSP iz Niša.

Podseća da joj je policija poslala već dve prekršajne prijave koje potpisuje rukovodilac policijske ispostave u opštini Medijana, a kome, tvrdi, „oči nije videla“, iako se kao osnov za kaznu navodi „neposredno opažanje“. Oba prekršajna naloga je terete za kretanje po kolovozu na oba eko-protesta u Nišu.

Istovetne prekršajne naloge, uz ista ili slična obrazloženja, dobile su stotine ljudi na teritoriji Policijske uprave Niš. Među njima – svi opozicioni prvaci u Nišu, vidjeniji aktivisti, više od stotinu gradjana Aleksinca, kao i prodekanka, ali i sam dekan Pravnog fakulteta u Nišu, koji je najavio pravnu borbu.

Čak 127 građana podnelo zahteve za sudsko odlučivanje

Iz Policije su, podsetimo, ignorisali zahtev N1 da objasne kako su pronalazili učesnike, s obzirom da ih nisu legitimisali, te da uniformisanih pripadnika ove službe na tim događanjima nije bilo, a svako snimanje i prepoznavanje lica od strane MUP-a u ovakvim slučajevima, prema tvrdnjama brojnih pravnika i advokata, u Srbiji nije dopušteno.

„Ako postoje dokazi – neka ih policija pokaže. Neka pokažu kako su utvrdili da sam se kretala po kolovozu, a ne trotoarom. Neka pokažu kojom su legalnom tehnologijom prepoznavali lica ili da li nam se telwfoni prate bez zakonskog osnova“, prokomentarisala je Miloševićeva iz SSP.

Prekršajni postupci koji „prete“ pojedinicima targetiranim od strane lokalne policije, dokaz su, dodaje, da se režim plaši slobodnomislećih ljudi.

Uporedo, čak 127 građana Niša i Aleksinca podnelo je zahteve za sudsko odlučivanje, jer su – bez legitimisanja i bilo kakvog susreta sa policijom, dobili prekršajne naloge „teške“ po 5000 dinara jer su, kako je policija procenila, remetili saobraćaj u danima protesta.

U zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka protiv predsednice SSP kao „organizatorke“, navodi se da je prekršila Zakon o javnom okupljanju, a kao dokaznu dokumentaciju policija predlaże „slike“ objava na Tviteru u kojima se poziva na neprijavljene proteste.

Milan Stojanović/N1

Podsetimo, uoči protesta 4. decembra, koji je posle šetnje vodećim saobraćajnicama Niša završio blokadom jednog od najfrekventnijih kružnih tokova, policajci su obilazili aktiviste na kućnim adresama i pretili im kaznama ukoliko odu na protest.

Novinarki Južnih vesti, policajac koji ju je legitimisao u povratku sa novinarskog zadatka, rekao je da ima onih koji snimaju učesnike protesta, pa se posle pronalaze i sankcionišu. Za mnoge je sporan upravo taj sistem rada, za koji se niška policija odlučila. Posebno zato što nisu bili tu da bi sprečavali incidente i povređivanje građana, odnosno čuvali javni red i mir, ali jesu da bi slikali one koji protestuju.

Komentari

Vaš komentar