Policija razvalila vrata na pogrešnoj adresi u Beogradu, sad neće da plati štetu

Vesti 15. mar 202321:07 251 komentara

Iako Ustav Srbije garantuje nepovredivost privatne svojine, policija kao da ovaj član nije videla, a grešku ne priznaje. Specijalci su prošli ponedeljak upali u jedan beogradski stan, razvalili ulazna vrata, štokove, stakla i stan zapečatili, a stanara ubeđivali da se stan u kom živi nalazi na potpuno drugoj adresi.

Iako Biljana Milosavljević živi u Geteborgu, najsunčanijem švedskom gradu, kaže da će joj sunce svanuti tek kada dočeka pravdu. Prošli ponedeljak su je pozvale komšije i saopštile da joj je policija upala u stan u Beogradu i demolirala ga u potrazi za nepoznatom osobom.

„Zamislite da se neko našao u stanu, da sam dosla na par dana ili moja deca, a vi znate kako reaguje policija kad nađu nekoga u stanu“, govori Milosavljević.

Biljana odmah poziva podstanara Filipa, sumnjajući da je on tražena osoba. Filip odmah izlazi sa posla i kreće prema demoliranom stanu.

„Dolazim u stan i zatičem na vratima upozorenje da ne smem da uđem, sa brojem telefona ispod. Vrata su bila razvaljena, u haosu, stan zapečaćen. Pozivam broj koji sam našao na vratima, nema odaziva, ne znam kome da se obratim, odlazim u policiju u dvadeset devetom i došao sam do glavne inspektorke koja je vodila slučaj“ kaže on.

Biljana objašnjava da joj se u međuvremenu javio Filip iz inspektorkine kancelarije.

„Ona je nevoljno pristala da priča sa mnom. Rekla je da su ušli jer su dobili adresu od lica koje progone i koje su uhapsili“, kaže.

Kako tvrde naši sagovornici, inspektorka drugog odeljenja UKP-a Elizabeta Vasović sve vreme tvrdi da je policija upala i zapečatila stan u ulici Višnjički venac, iako se stan nalazi na adresi u drugoj ulici.

Filip kaže da je, kada je davao izjavu, rekao da živi u drugoj ulici a oni su mu tvrdili da je to Višnjički venac.

„Ta ulica je paralelna sa mojom… jedini zaključak je da su promašili čitavu ulicu i zgradu“, govori Filip.

Biljana kaže da joj je inspektorka rekla da su adresu dobili od suda – ali nije spominjala adresu.

„Tvrdila sam da nije moguće da je to lice živelo u mom stanu, ja u tom trenutku nisam znala da je ona ubeđivala Filipa da je to Višnjički venac“, kaže ona.

Ko živi na adresi?

Biljana pita inspektorku kako je moguće da je adresu dobila od suda, kada na toj adresi niko osim nje, njene dece i podstanara nije prijavljen.

„Ona mi na to drsko i bezobrazno kaze – kako vi to znate? Ja je pitam šta da radim sad? Ona kaže, jurite lice koje smo mi jurili i koje smo uhapsili. Ja je pitam kako da jurim lice kad ne znam koje je to lice, ona kaže – to vam ne mogu reći zbog istrage“, kaže Milosavljević.

Shvativši da je policija pogrešila, Biljana i Filip pokreću pitanje nadoknade štete.

„Policija mi je rekla da oni tu neće stetu nadoknaditi i da je nadoknadim sam. Rekli su i da je to mala šteta, do maksimalno 100 evra. Šteta će premašiti 1500-2000 evra jer vrata su nova, kada sam ušao u stan zatekao sam i vrata od sobe slomljena, štokove, staklo… Treba tu gde su promenjena vrata da se obrađuje sve oko zidova, majstori, moleri, da se kreči, treba da se plate dve žene da očiste stan jer je trenutno u haosu“, rekao je on.

„Ne mogu da verujem da u današnje vreme kada imamo tehnologije, oni mogu da promase i ulicu i zgradu… zar ne postoji Google Maps, satelitski snimak da se vidi gde je zgrada.. ako i to nemaju i ne razumeju se u tehnologije, zašto nisu poslali policajca u civilu da pita koja je to ulica“, priča Biljana.

Policija je istu noć preko telefona Filipu saopštila da u stan može da uđe i da je samim pozivom stan otpečaćen. Pisali smo policiji da se izjasni na sve navode iznete u ovom prilogu kao i molbu da popričamo sa inspektorkom Vasović ali do emitovanja odgovor nije stigao.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare