Policija i dalje kod murala Mladiću, MUP – ne štitimo mural nego javni red i mir

Vesti 09. nov 202111:33 > 16:58 193 komentara

U Njegoševoj ulici na beogradskom Vračaru, gde se na jednom zidu nalazi mural sa likom Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, nalazi se policija na oba ćoška, kao i u okolnim ulicama, prisutne su i dve marice, a policajci legitimišu svakoga ko se zaustavi ispred murala, javio je reporter N1. MUP je saopštio da policija ne štiti mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, već javni red i mir.

Povezane vesti

Reporter N1 sa lica mesta prenosi da je grupa policajaca na svakom ćošku, njih desetak, kao i je primetio nekoliko policijskih punktova na putu do murala, dok su dve marice parkirane kod samog murala. Zvaničnih o rganizovanih pokušaja okupljanja nema.

MUP je saopštio da policija ne štiti mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, već štiti javni red i mir i kontroliše sprovođenje zabrane okupljanja.

„U tom cilju se vrši legitimisanje svih lica, bez obzira na njihov odnos prema muralu generala Ratka Mladića. Procene PU za grad Beograd i naređenje ministra Aleksandra Vulina su se pokazale ispravnom i zabranom svih skupova očuvan je javni red i mir“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Očevidac je ispričao za N1 da policajci, koji se nalaze u delu ulice preko puta murala, nisu neljubazni ni grubi.

Dodaje je da je tu stala da porazgovara sa komšijom, kada su joj tražili ličnu kartu i uzeli podatke. Navodi da kada je prethodno prolazila kolima tražeći parking, videla je da policajci, takođe, legitimišu dva momka.

Ona za N1 navodi da je pitala policajce zašto su tu, primetivši da ima „previše policije da čuva jedan zid“, posle čega su je legitimisali.

Inicijativa mladih za ljudska prava najavila je pre nekoliko dana da će prekrečiti mural posvećen Ratku Mladiću, nakon čega je Ministrarstvo unutrašnjih poslova zabranilo tu akciju. Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, skup je zabranjen zbog bezbednosnog rizika, dok Inicijativa tvrdi da država i ovog puta štiti i brani ratne zločince.

„Ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje. Na 9. novembar Međunarodni dan borbe protiv fašizma u Beogradu se neće niko sukobljavati na ulicama i kvariti život našim građanima, i niko neće neprijatelje Srbije obradovati slikama krvavih srpskih glava“, naveo je Vulin.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare