Policija uhapsila osam osoba zbog zelenaštva i pranja novca

Vesti 28. mar 202217:12 komentara
Vladislav Mitić/Nova.rs (ilustracija)

Pripadnici Uprave kriminalističke policije su u nastavku akcije "Gnev", po nalogu posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije viših javnih tužilaštava u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Кraljevu, uhapsili osam osoba zbog sumnje da su neovlašćenim kreditiranjem građana protivpravno prisvojile 500 miliona dinara, saopšteno je.

MUP navodi da su uhapšeni S.N. (63), P.S. (75), К.V. (62), S.A. (62) i V.D. (40), koji se sumnjiče da su izvršili krivično delo pranje novca, M.D. (67), za pranje novca u pomaganju, kao i M.Đ. (49) i D.B. (45), koji se terete za zelenaštvo i pranje novca.

Кrivičnom prijavom biće obuhvaćene još tri osobe, od kojih se za dve intenzivno traga, dok je treća od ranije u pritvoru.

Osumnjičeni se terete da su duže vreme pozajmljivali građanima novac, uz visoku kamatu i obezbeđivali se upisom zaloga nad nepokretnostima. Oni su potom, kako se sumnja, sačinjavali ugovore o zajmu, kao i priznanice koje su overavali kod odabranih javnih beležnika i advokata, da bi kasnije u slučaju nevraćanja zajmova, overena dokumenta upotrebljavali u različitim postupcima kako bi postali vlasnici založenih nepokretnosti.

Na taj način oni su, kako se sumnja, stekli veliki broj nepokretnosti, a vlasnici stanova i kuća postali su i na osnovu lažnih kupoprodajnih ugovora sa oštećenima.

Pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni, privremeno je oduzeta imovina u vrednosti od oko 407.300 evra, oko četiri kilograma zlatnog nakita, 21 kilogram srebrnog nakita, dva ručna sata i sedam umetničkih slika.

Na osnovu naredbi nadležnih tužilaštava, osumnjičenima je zabranjeno raspolaganje novčanim sredstvima na deviznim i dinarskim računima u poslovnim bankama u iznosu od 644.806 evra, 100.684 dolara, 101.867 švajcarskih franaka i 6.966.014 dinara, kao i nepokretnostima – 47 stanova, 59 kuća, deset lokala, 22 pomoćne zgrade, jedna stambeno-poslovna zgrada, garaža i oko 189 hektara građevinskog i poljoprivrednog zemljišta.

Ukupna vrednost privremeno oduzete imovine u pretresima i imovine na koju je stavljena zabrana raspolaganja iznosi oko 5.000.000 evra.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnim tužilaštvima.