Policija upozorava građane, aktiviste, pa i novinare da ne idu na blokade

policija, policajci
N1

Policijska patrola iz Jagodine došla je jutros u prostorije portala „Central Media“ i upozorila urednika Gorana Jevremovića da danas ne ide na blokadu puteva, a slično se događalo i sa aktivistima i građanima u Nišu, javljaju reporteri N1. Policija je upozorila i predsednicu ekološkog udruženja "Suvoborska greda" Ljiljanu Bralović da ne poziva ljude na blokadu puteva.

Urednik portala Goran Jevremović je za N1 izjavio da mu je policajac (vidi se na snimku) kazao da oni „imaju ovlašćenja da ga upozore da danas poštuje javni red i mir“.

„Policija je upozorila i moju saradnicu jutros, kazali su da je kolovođa blokade puta Jagodina-Kragujevac, „Kapija Levča“ u Gornjoj Sabanti prošle subote. Tada su nas policajci legitimisali, dobili smo prekršajni nalog da platimo kaznu, iako sam imao novinarsku legitimaciju, radili smo novinarski posao. Jutros su maltretirali njenu majku, ulazili u stan, koristili fiksni telefon, jer nije bila trenutno u stanu“, kaže za N1 Goran Jevremović, urednik portala „Central Media“.

Jevremović se žalio na prekršajnu prijavu policije sa blokade prošle subote na „Kapiji Levča“, a jutrošnji dolazak pripadnika MUP-a shvata kao nastavak pritisaka na njega i redakciju portal, odnosnu zabranu rada.

 

Građane Niša, koji su delili pozive na današnji protest na društvenim mrežama, jutros je obilazila policija i upozoravala ih da je blokada saobraćaja krivično delo, saznaje N1.

Pročitajte još:

„Rekli su mi: ‘Vi ste organizator’, ja sam rekla: ‘Ja organizator?! Svasta.“. Pitam ih odakle im to, oni mi odgovaraju da su moji pozivi po društvenim mreżama. Obavestili su nas da je blokiranje saobraćaja krivično delo, od mene su dobili infornaciju da to nije baš tako“, kaže za N1 Nišlijka koja od protesta nije odustala.

I drugi koji su delili kako tuđe, tako i svoje objave o današnjim okupljanjima, dodaje, rekli su joj da je isti policijski par svima dolazio na vrata.

„Kod svih koje ja poznajem su bili muškarac i zena. Ja sam ih pozvala na odgovornost, da oni treba da obezbede skup, a ne da rade ovo“, rekla je.

Pitala ih je, kaže, da li znaju ko organizuje skup na koji se takodje Nislije pozivaju kod  TC Delta, a koga nema na spisku Ekološkog ustanka i ukazala im je da je mogu to da učine.

„Žena iz patrole koja je bila mi kaže – naśe je bilo da Vam ovo kažemo, da Vas obavestimo“, zaključila je.

Dolazak policije jutros pre 9 sati je, kaže, doživela kao pritisak i pretnju.

Takođe, na društvenim mrežama pojavilo se još snimaka sa drugih mesta.

Policija kod novinara Vranje News-a

Iako su prošle subote, nakon informativnog razgovora u Policijskoj upravi Vranje, brzo pustili novinarku Vranje News-a kući uz izvinjenje i sa obrazloženjem da je u policiju pozvana greškom (postoji službena beleška o tome), pripadnici vranjske policije pojavili su se ponovo u subotu rano ujutro na vratima privatnog stana Dejana Dimića i Milene Dimić, urednika i novinarke redakcije Vranje News, navodi taj portal.

Oni su na pitanje urednika Dimića šta tu traže i kojim „dobrom“ bez naloga obilaze novinare u cik zore, rekli da žele da razgovaraju sa Milenom Dimić.

Novinarki su potom, navodi se u tekstu, preneli upozorenje da se nikako ne pojavljuje na ekološkom protestu koji je za subotu u 13.45 zakazan u Vranju.

Oni su, na zaprepašćenje dvoje novinara, saopštili da je novinar-fotoreproter naše redakcije Milena Dimić označena „kao organizatorka skupa“ koji je održan prošle subote u Vranju, iako su samo sebe demantovali pre nedelju dana i dobro znaju da je na licu mesta bila po novinarskom zadatku, kao članica redakcije ovog medija, sa vidno istaknutom novinarskom legitimacijom, te da se i tada policajcima predstavila kao medijski izveštač, navodi Vranje News.

Dimićevoj je od policajaca stavljeno na znanje da će u slučaju pojavljivanja na skupu „biti krivično procesuirana“, navodi portal.

Odbornik iz Kule upozoren

Odbornik Grupe građana „Kritična masa“ u opštini Kula Rade Obradović je, zbog deljenja poziva preko društevnih mreža na današnju blokadu i protest koji zajednički organizuju građani Kule i Vrbasa, dobio upozorenje policije uz najavu da će biti prekršajno ili krivično gonjen.

Obradović je za portal „Autonomija“ rekao da su ga jutros prilikom dolaska na posao ispred zgrade u kojoj radi sačekala dva uniformisana policajca kako bi ga upozorili da prestane da deli poziv za današnju blokadu u tom mestu preko društvenih mreža.

„Rekli su mi da znaju da šerujem poziv na blokade na društvenim mrežama i da su tu došli da me upozore da to više ne činim, jer ako nastavim, rekli su da ću dobiti prekršajnu ili krivičnu prijavu. I potom su otišli“, kazao je Obradović.

Kazao je da je veoma zatečen takvim ponašanjem policije. „Pitam se kako onda drugi građani da se osećaju, kada mene kao opštinskog odbornika opozicione GG ‘Kritična masa’ uznemiravaju“, naveo je Obradović.

Rekao je da takvo delovanje policije doživljava i kao pretnju. „Nisam još zatražio pravnu zaštitu, ali razmišljam o tome. Šta je ovo? Zar gradjani više nemaju slobodu javnog okupljanja“, upitao je Obradović i dodao da ga „državna represija neće pokolebati u nameri da danas izadje na blokadu koja je najavljena u Kuli“.

Obradović je rekao i da su mu se javljali mnogi poznanicni i prijatelji širom Srbije kojima su policajci dolazili i na kućne adrese da ih upozoravaju zbog poziva na današnju blokadu saobraćaja širom Srbije.

Policija obilazi aktiviste Lokalnog fronta Valjevo

Valjevska policija ovog prepodneva obilazi aktiviste Lokalnog fronta Valjevo i upozorava ih da ne idu na skup koji je zakazan za danas u 14 časova u Popučkama na platou kod trgovine Europrom.

Ovo su za N1 potvrdili aktivisti Lokalnog fronta, koji tvrde da im je policija skrenula rekla da je skup prijavljen, ali da nije dozvoljen, tako da ko god se danas tamo nađe krši zakon.

Inicijativa za Požegu: Izloženi smo pritisku

Inicijativa za Požegu saopštila je da su njeni članovi od jutros izloženi pritisku zbog podrške koju je ta organizacija pružila protestima koji se planiraju širom Srbije, pa i u tom kraju koji je predviđen za geološka istraživanja ruda.

Pozivamo pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova da nas ne pozivaju na privatne brojeve telefona i da ne dolaze na naše adrese sa upozoravajućim napomenama, jer nas to neće zastrašiti ni pokolebti, već ćemo i danas stati uz svoj narod tokom opravdane građanske neposlušnosti i odazvati se pozivu za pravednu borbu protiv represije nad životnom sredinom i zdravim razumom, navodi se u saopštenju.

Iz Inicijative za Požegu su pozvali sve policijske službenike da danas budu dostojanstveni, kao što će i oni biti.

Policija upozorila i predsednicu „Suvoborske grede“ da ne poziva na blokadu puteva

Policija je upozorila predsednicu ekološkog udruženja „Suvoborska greda“ Ljiljanu Bralović da ne poziva ljude na blokadu puteva koja je zakazana 14 časova.

Bralović je rekla agenciji Beta da su dva policajca došla u dvorište njene kuće u selu Pranjani kod Gornjeg Milanovca i da su joj ljubazno rekli da ne bi trebalo da poziva građane na blokadu.

„Bili su vrlo ljubazni i korektni, ja sam im rekla da razumem da je to njihov posao, ali neka oni rade svoj, a ja ću svoj posao“, rekla je Bralović.

Ona je dodala da je policiji takođe rekla da su meštani Pranjana i desetak okolnih sela iscrpeli sve pravne mogućnosti u njihovoj borbi protiv iskopavanja litijuma i drugih metala na njihovim njivama, kao i protiv zakona o eksproprijaciji i referendumu, koje je ocenila kao „štetne“ i da im nije preostalo ništa više osim blokade puteva.

Prema njenim rečima, od kada je počelo istaživanje litijuma do sada meštani desetak sela su poslali peticije Skupštini Gornjeg Milanovca i Skupštini Srbije da se ta iskopavanja obustave i zabrani kompaniji Rio Tinto da istražuje i iskopava, da su se pisanim putem obraćali i lokalnom i državnom rukovodstvu, da su odžali više tribina i protestnih okupljanja na kojima su isticali te zahteve, ali njihovi zahtevi nisu ispunjeni.

„Smatram da su naši zahtevi značajniji od toga što će danas nekome sat ili dva biti otežano kretanje“, rekla je Bralović.

Ona je insistirala da bude objavljeno da su policiajci koji su došli da je upozore da ne poziva građane na blokadu puteva bili „izuzetno ljubazni i korektni“ i da ona nema primedbi na njihovo ponašanje prema njoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare