Pripadnici ROSU se povukli iz Štrpca, nema uhapšenih

Vesti 07. jul 202209:11 > 14:3422 komentara
Shutterstock / Nada B

Akcija više od 30 pripadnika ROSU u Štrpcu je završena i policajci su se povukli sa svojim vozilima. Pretreseno je više lokacija. Iz sedišta privremenog organa opštine Štrpce, koji radi u sistemu Vlade Srbije, izneta je dokumentacija, kompjuteri i ostala oprema. Cilj je zastrašivanje i maltretiranje Srba u toj opštini, saopštila je Kancelarija za KiM. Tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je policija u Štrpcu pokrenula akciju oduzimanja dokumentacije, opreme i sigurnosnih kamera sa, kako tvrde, "objekata nelegalnih struktura".

Akcija pripadnika ROSU, koja je završena oko podneva, počela je jutros nešto pre sedam časova. Nije bilo uhapšenih.

Pretreseno je više lokacija. Iz sedišta privremenog organa opštine Štrpce, koji radi u sistemu Vlade Srbije, izneta je dokumentacija, kompjuteri i ostala oprema.

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić rekao je za RTS da, prema informacijama koje je dobio, u sudskom nalogu stoji da je u pitanju uklanjanje kamera za video-nadzor, za koje po tom istom sudskom nalogu glasi da su ilegalno postavljene.

„Ono što moram da naglasim je da ove kamere niti su nelegalno postavljene, niti rade u poslednjih šest ili sedam godina. O svemu ovome su i nadležne institucije na Kosovu bile obaveštene“, ističe Jevtić.

Smatra da akcija definitivno ima političku pozadinu.

„Kada vam dolaze na Badnji dan, kada vam dolaze danas kada je seoska slava Sveti Jovan, onda to njihovo prisustvo ima drugačiju poruku, da se narod zastraši“, smatra Jevtić.

Jevtić je apelovao na predstavnike međunarodnih institucija da se prestane sa ovakvim vidom institucionalne represija nad srpskim stanovništvom.

 

Armend NIMANI / AFP

„U toku je racija na četiri lokacije i uklanjaju se sigurnosne kamere sa njih. Ove nelegalne strukture su protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo i imaju elemente krivičnog dela ‘udruženje za antiustavnu delatnost u vezi sa špijunažom'“, rekao je Maljoku za Kallxo.

Predsednik komisije za bezbednost Beke Beriša kaže da treba biti oprezan sa izjavama, kao i da je poruka Milana Radoičića izjava osobe koja ima krivični dosije.

Kancelarija za KiM: Novo zastrašivanje i maltretiranje Srba

Više od 30 pripadnika Rosu upalo je rano jutros u Štrpce pod punom opremom s ciljem novog zastrašivanja i maltretiranja Srba u ovoj opštini, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.“Specijalci Rosu su rasporedjeni na više lokacija, blokirali su čitavu opštinu, upali su u osnovnu školu ‘Šarski odred’ na Brezovici, u objekat pošte u selu Drajkovce. Upali su i pretresali zgradu Privremenog organa odakle iznose svu dokumentaciju i kompjutere, upali su u zgradu TV ‘Herc’, jedine televizije na srpskom jeziku u Štrpcu, penju se po banderama odakle skidaju nadzorne kamere koje ne rade više godina“, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju navode da su pripadnici specijalne jedinice kosovske policije „ponovo izabrali da u Štrpce upadnu baš na veliki praznik, s obzirom da je danas seoska slava sveti Jovan i veliki vašar u Štrpcu kada se okuplja veliki broj meštana“.

„Iako jedinice iz Prištine dobro znaju da kamere koje su legalno postavljene pre skoro deset godina, nisu u funkciji već duže vreme i to su proveravali i prethodnih dana u više navrata, to im je poslužilo kao izgovor da ponovo upadnu u Štrpce, maltretiraju narod koji ne može normalno da funkcioniše“, ističe se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar