Političke stranke i Fondacija Slavko Ćuruvija osudile napad na Milinovića

Vesti 16. apr 202112:10 > 15:29 0 komentara
N1

Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Pokret "1 od 5 miliona" kao i Fondacija Slavko Ćuruvija osudili su napad na radijskog voditelja Daška Milinovića.

Pokret slobodnih građana osudio napad na Daška Milinovića i ocenio da je nesumnjivo reč o nastavku „bujanja fašizma“ u Novom Sadu i egzekucija pretnji „koje svako ko javno govori protiv dalje fašizacije društva dnevno dobija“.

„Napadači moraju biti hitno pronadjeni i osudjeni na najstrožu kaznu, kako bi se makar formalno zauzdavao nadolazeći fašizam“, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti:

Narodna stranka je najoštrije osudila napad na Milinovića i apelovala na nadležne institucije da u što kraćem roku identifikuju i privedu napadače.

„Nažalost, u Srbiji u kojoj režim na vlasti sve više i više guši slobodu medija i slobodu govora retki su oni koji se usuđuju da ta Ustavom garantovana prava i koriste, jer kao nagradu dobijaju šipke i suzavac“, saopštila je Narodna stranka.

Demokratska stranka osudila je napad i poručila da slobodna reč uvek pronađe put i da slobodnomisleći ljudi neće biti ućutkani.

„Sigurni smo i na to upozoravamo svakodnevno – govor mržnje koji se širi etrom, od poruka koje predstavnici vladajuće stranke šalju iz skupštinskih klupa, do agresivne retorike u skoro svim njihovim istupima, u svakoj mogućoj prilici, ohrabruje nasilju sklone“, izjavila je predsednica resora DS za informisanje Tatjana Manojlović.

Novosadski odbor Stranke slobode i pravde saopštio je da „najoštrije osuđuje napad na novosadskog novinara i radijskog voditelja, koji se dogodio dok je odlazio na posao“, kao i da to predstavlja „poznati rukopis pretnji i zastrašivanja slobodnih medija“.

SSP ja ukazala da „neprekidno upozorava na govor mržnje koji širi Srpska napredna stranka i koji se u najgoroj formi fizičkih napada preselio sa ekrana i govornica na ulice“.

„Posle višegodišnje vladavine Aleksandra Vučića, prvo kao ministra informisanja kada je ubijen Slavko Ćuruvija, a kasnije kao premijera i predsednika, sve ćešće se događaju napadi na novinare poput paljenja kuće Milana Jovanovića. Srbija je pod vlašću Aleksandra Vučića postala država u kojoj je opasno biti novinar“, navodi se u saopštenju.

Prebijanje Daška Milinovića rezultat je medijskog linča koji aktuelni režim svakodnevno sprovodi protiv svojih neistomišljenika i jasan znak da se sa tabloidnog nasilja prešlo i na fizičko, saopšteno je iz Pokreta „1 od 5 miliona“.

„Brutalan napad na Milinovića dokaz je i da napadi na novinare i neistomišljenike više nisu incidenti, već se sistematski podstiču. Juče paljenje kuće novinara, upadi u stanove novinara, danas sačekuše sa šipkom. Danas je to Milinović, sutra će biti bilo ko, ukoliko se lov na neistomišljenike, govor mržnje i trovanje javne sfere ne zaustavi tamo odakle se i generišu – u vrhu Srpske napredne stranke“, navodi se iz Pokreta.

Oni zahtevaju od nadležnih organa da se izvršioci i nalogodavci mučkog napada na Milinovića identifikuju i procesuiraju bez odlaganja. U suprotnom, saučestvuju u nasilju umesto da ga sprečavaju.

Napad na Daška Milinovića posledica je dugotrajne tolerancije na nasilje prema novinarima i zabrinjavajuće nekažnjivosti svih oblika ugrožavanja njihove bezbednosti, ocenili su iz Fondacije Slavko Ćuruvija.

„Još jednom upozoravamo da svakodnevne hajke, pretnje i uvrede prema novinarima, od tabloida i tabloidnih televizija, do Skupštine Srbije i nosilaca najviših funkcija u zemlji, prolaze bez ikakvih posledica. Ovakva atmosfera obezbeđuje nesmetani otvoreni lov na medijske radnike i sve kritičke glasove u društvu i ohrabruje nasilnike da se metalnim šipkama obračunavaju sa njima“, stoji u saopštenju.

Iz Fondacije su pozdravili „brzu“ reakciju nadležnih institucija, ali i zatražili da slučaj napada na Milinovića bude „brzo i efikasno okončan pred pravosudnim organima na način koji će poslati jasnu poruku da nasilje prema novinarima nije prihvatljivo i ne može da ostane nekažnjeno“.

Vojvođanski klub (VK) najoštrije je osudio „fašistički napad“ na Milinovića i istakao da u atmosferi „normalizovanog nacionalizma i državno sponzorisanog neofašizma“ u Srbiji danas divljaju brojne nasilne ultradesničarske grupe, nadahnute najmračnijim ideologijama 20. veka.

„Kako bi autoritarni režim Aleksandra Vučića mogao nesmetano da vlada našim društvom, potrebno je svako drugačije mišljenje označiti kao neprijateljsko, a svakog mislećeg pojedinca stigmatizovati kao neprijatelja koji time postaje legitimna meta“, navodi se u saopštenju Vojvođanskog kluba.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!