„Politika“ bliska vlasti, sad još bliža – zbog novog suvlasnika

Vesti 26. maj 202219:39 8 komentara

Politika, najstariji dnevni list na ovim prostorima, ima novog suvlasnika. To je Boban Rajić, biznismen koji je ranije kupio i Novosti. Kupovina privlači pažnju zbog Rajićevih veza sa ljudima bliskim vlastima.

Boban Rajić je na medijsku scenu zakoračio kupovinom Novosti pre tri godine. Sada poseduje i polovinu nastarijeg dnevnog lista na Balkanu, drugu polovinu ima država.

Povezane vesti

Vlasništvo Politike inače nikad nije bilo u potpunosti transparentno. Boban Rajić je polovinu vlasništva Politike kupio od Miroslava Bogićevića koji u vlasničkoj strukturi nikada nije bio vidljiv. A pre toga Bogićević je svoj udeo u kompaniji „Politika novine i magazini“ kupio 2012. godine od nemačke medijske grupacije VAC.

I u samom ugovoru o prenosu udela nigde se ne pominje Miroslav Bogićević, već Aleksandar Trbović koji je samo devet dana bio zvanični vlasnik polovine Politike.

Novi vlasnik – Rajić, u svom vlasništvu ima i restoran Ruski car, ali i nekoliko firmi u Smederevu. Blizak je vladajućoj stranci, a jedan od njegovih advokata je i Igor Isailović, koji je u važnim poslovima zastupao ministra Sinišu Malog, dok je sa Anom Brnabić bio suvlasnik firme, pre nego što je ona postala predsednica Vlade Srbije. Istraživaki novinari upravo ukazuju na važnost povezanosti sa advokatom Isailovićem.

„On je bio čak i u jednom preduzeću gde se Rajić pojavljuje. On je bio član nadzornog odbora. To je neka veza gde mi možemo da primetimo vezu između određenih ljudi iz vlasti i eventualno Bobana Rajića“, kaže Vladimir Kostić, novinar CINS.

Čovek koji je Rajiću prodao udeo u Politici, Miroslav Bogićević i sam je dovođen u vezu sa vlastima, ali prethodnim. Za nedeljnik Ekspres 2016. godine Bogićević je ispričao da ga je tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić 2011. godine molio da kupi VAC-ove udele u Politici.

A šta nam donosi vest da je još jedan veliki nacionalni medij kupio čovek, javnosti nepoznat.

„To je jednako loša vest kao što je bila i ona od pre deset godina, kada je Bogićević postao suvlasnik Politike po zadatku tadašnje vlasti, Tadićeve vlasti. Tako da se sada taj scenario ponavlja u interesu druge vlasti. Dakle, to je definitivno loše i to ne može da donese nešto dobro medijima“, kaže Nino Brajović, generalni sekretar UNS.

Brajović smatra da budućnost Politike zavisi i od privatizacije njene druge polovine vlasništva. Tih preostalih 50 odsto je u vlasništvu kompanije „Politika a. d.“, u kojoj je država vlasnik skoro 90 odsto akcija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare