Politiko: Srbija i BiH nisu pozvane na Bajdenov Samit za demokratiju

Vesti 05. nov 202116:56 > 17:18 56 komentara
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Srbija i Bosna i Hercegovina nisu pozvane na ovogodišnji Samit za demokratiju, koji će organizovati američki predsednik Džozef Bajden. Na Samit nije pozvano ni Kosovo, a portparol ambasade SAD u Prištini kaže da je samit inicijativa koja ne može da obuhvati sve partnere.

Poziv za učešće dobili su predstavnici 100 zemalja, među kojima su Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija, objavio je američki Politiko, pozivajući se na izvore.

Bajden će 9. i 10. decembra biti domaćin virtuelnog samita, na kojem će se okupiti predstavnici vlada, civilnog društva i privatnog sektora.

U fokusu diskusije biće izazovi i mogućnosti sa kojima se demokratija suočava, a dnevni red samita je i dalje poverljiv, jer Bajdenov tim radi na njegovom oblikovanju.

Američki zvaničnici su izneli listu mogućih obaveza koje bi druge zemlje mogle da preuzmu, kao što je prikupljanje sredstava za programe medijskog obrazovanja ili nametanje kontrole izvoza nekih tehnologija dvostruke namene, navodi Politiko.

Koha.net je poslala pitanje Vladi u Prištini da potvrdi da li je Kosovo pozvano na ovaj Samit, ali još nije dobila odgovor.

Portparol ambasade SAD u Prištini: Cilj je bio da uključimo demokratije sa raznolikom populacijom

Portparol američke ambasade u Prištini izjavio je da je Samit demokratije predsednika Džozefa Bajdena inicijativa koja ne može da obuhvati sve partnere, jer je cilj bio da se uključe demokratije sa raznolikom populacijom.

Kosovo nije pozvano da učestvuje na ovom samitu, koji će biti održan virtuelno 9. i 10. decembra.

Portparol ambasade je za portal Gazetaexpress.com rekao da je „predsednički samit za demokratiju jedna od mnogih američkih inicijativa usmerenih na unapređenje demokratije, borbu protiv korupcije i promovisanje poštovanja ljudskih prava širom sveta“.

„Ne mogu svi partneri biti uključeni u ovu inicijativu. Cilj je bio da se okupi regionalna i socio-ekonomska grupa zemalja i jurisdikcija, koja uključuje demokratije sa dobrim osnovama, kao i nove demokratije sa različitim veličinama stanovništva, demografijom i lokacijama“, rekao je portparol ambasade.

Ponovio je da je predsednik Bajden u svom video obraćanju u avgustu naveo da je Kosovo napravilo ogroman napredak tokom dve decenije „izgradnjom regenerativne, multietničke demokratije“.

Portparol američke ambasade je naveo da SAD ostaju posvećeni radu sa Kosovom.

„Kao nepokolebljivi partneri Kosova, Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene radu sa Kosovom na drugim forumima na unapređenju i jačanju demokratije, sprečavanju demokratske regresije, promovisanju poštovanja ljudskih prava i borbi protiv korupcije, kako bi dokazali da demokratije ispunjavaju potrebe naroda“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare