Politikolog: Ne vidim da Srbija ispunjava uslove za ulazak u EU

Vesti 12. jun 202422:55 7 komentara
N1

Predsednnik Centra za evropske politike, politikolog Srđan Majstorović, kazao je da "ne vidi da Srbija ispunjava uslove za ulazak u EU".

Govoreći za Insajder, Očekuje, kazao je da na putu Srbije u evrointegracije očekuje „stagniranje u mestu još jedno vreme“.

Kazao je da su „vrlo dobro poznate“ tri ključne stvari za nastavak procesa integracije Srbije u EU.

Prva je način na koji ;Srbija ispunjava neke ključne parametre, definisane za sve kandidate koji pristupaju u EU, druga je rešenje pitanja Kosova.

Za treću stvar je Majstorović rekao da je sada „ključna“: to je „odnos Srbije prema agresiji Rusije na Ukrajinu i solidarisanje sa zemljama EU pristupanjem zajedničkoj bezbednosnoj politici i uvođenju sankcija protiv Rusije“, kazao je on.

„Od Srbije se ne traži ništa u odnosu na ono što i drugi kandidati za pristupanje EU već rade, a oni se priključuju sankcijama Rusiji ne bi li na taj način osudili rusku agresiju na Ukrajinu“, dodao je on.

Kazao je dok god ne dođe do tog pomaka u slučaju Srbije, „među članicama EU neće postojati konsenzus niti poverenje u Vladu Srbije da je Srbija iskrena u nameri da pristupi EU“.

Upitan kakva je poruka za EU to što je skoro cela Vlada Srbije bila na prijemu u Ambasadi Rusije povodom njenog državnog praznika, Majstorović je kazao da je „duboko pogrešna.“

„Ta poruka je duboko pogrešno poslata i svakako neće doprineti bilo kakvom unapređenju odnosa Srbije sa EU, niti sa nekim zapadnim partnerima,“ smatra Majstorović.

Rekao je da su sve vlade Srbije od 2012. do danas „vlade kontinuiteta“ i da ih u spoljnoj politici karakteriše „princip sedenje na više stolica“.

„To može biti zabavno i može biti čak i korisno donekle“, ali suštinska posledica jeste da se „Srbiji danas ne veruje… to je najveći negativan ishod takvog pristupa“, kazao je Majstorović.

Pošto je u decembru prošle godine Evropski parlament doneo rezoluciju o izborima u Srbiji, Majstorović smatra da da bi u „principu trebalo da se primenjuje“ kada na dužnost dođe i buduća Evropska komisija.

Pritom „mislim da ne možemo da računamo na neki otvoreni pritisak, zato što to prosto nije ni ‘modus operandi’ EU“, kazao je on.

Majstorović je procenio da će EU „nastaviti da prati situaciju, da izveštava“, ali „nije na EU da rešava naše probleme“, te „mi treba da sedamo oko stola i da ih rešavamo samostalno“, a „podrška EU je potrebna u smislu da …napravi most kojim bi premostili jaz koji u ovom trenutku prosto ne dozvoljava dvema stranama (u Srbiji) da ih rešavaju“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare