Poljoprivrednici blokiraju centar Kragujevca, poručuju „nećemo umirati u tišini“

Vesti 13. avg 202213:49 > 16:12 29 komentara

Poljoprivrednici sa traktorima i mehanizacijom koji su se jutros okupili u Desimirovcu blokirali su ulicu u centru Kragujevca.

Trenutno ih je dvadeset, a tokom dana priključiće im se kolege iz Rače i Batočine, koji su i noćas dežurali pored traktora u Karađorđevoj ulici, piše Danas.

Kragujevčani, prolaznici ih pozdravljaju sa: „Svaka čast“, a poljoprivrednici očekuju da im se priključe u protestu.

Povezane vesti:

Policija reguliše protest i skreće saobraćaj u susedne ulice.

„Okupili smo se zbog zahteva koje smo izneli kao inicijativa za oporavak poljoprivrede. Naši razlozi uz osnovne zahteve su još brojniji, jer je u našoj poljoprivredi sve problem. Ne samo cena suncokreta, već mleka, šljiva, svinjskog mesa…“, kaže Aleksandar Babić, jedan od organizatora protesta.

Prema njegovim rečima traktore i mehanizaciju neće pomerati do ispunjenja zahteva, a očekuju da će im se priključiti i ostali poljoprivrednici iz okoline Kragujevca.

„Problem je paritet u cenama. Sve što zaradimo odmah se potroši u skoku cena repromaterijala. Država nas gura u kreditnu liniju, da svu zaradu dajemo na kamatu. To su dužnički krediti. Pitamo se da li jedan seljak sa četvoročlanom porodicom može da ima prosek plate od 40.000 mesečno“, pita se Slobodan Milosavljeviċ, sedamdesetogošnjak iz Desimirovca i najstariji učesnik protesta.

„Došao sam da podržim naše zahteve i nadam se da ċemo u tome istrajati“, tvrdi tridesetjednogodišnji Vidoje Đurić iz Desimirovca.

Poljoprivrednici iz Šumadije u kontaktu su sa onima koji protestuju u Vojvodini i ostalim delovima Srbije, a njihov protest se odvija pod sloganom – „Nećemo umirati u tišini“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare