Most na Moravi deblokiran, iz ministarstva potvrdili – bez zabrane izvoza ulja

Vesti 09. avg 202211:30 > 20:12 55 komentara
N1 / Milan Nikić

Poljoprivrednicima Stiga je večeras šef kabineta ministra poljoprivrede Marko Šaranovac potvrdio da je skinuta zabrana izvoza ulja, očekuje se porast cena ulja. Stižani zajedno sa Vojvođanima u četvrtak imaju sastanak sa Brnabić i predstavnicima uljara. Most na Moravi kod Požarevca je deblokiran i neće biti ranije najavljene blokade auto-puta, kaže za N1 Milan Marković, potpredsednik udruženja poljoprivrednika Stig iz Požarevca.

„On je ponudio lager za suncokret, da to država odradi. Mi smo mu odgovorili da im dajemo rok do 20 časova da se izjasne o ceni suncokreta od 650 evra po toni plus PDV. Ako ne odgovore na ponudu do osam večeras, mi traktorima krećemo na autoput“, rekao je ranije za N1 Marković.

Oko 200 poljoprivrednika traktorima je od  10.30 blokiralo magistralu i most na Velikoj Moravi kod Požarevca.

Poljoprivrednici su bili nasred puta, pored benzinske pumpe, postavili šatore za osveženje poljoprivrednika, a sa razglasa su puštane pesme grupe „Beogradski sindikat“. Oni su od Ministarstva poljoprivrede Srbije tražili da otkupna cena suncokreta umesto 60 dinara bude oko 90 dinara po kilogramu.

„U ovom trenutku organizujemo četvrti protest u ovoj godini. Želimo da pokažemo svima da situacija nije dobra. I ovog puta poljoprivrednici okruga braničevskog priključili su se u protestu vojvođanskim ratarima. Problem je cena suncokreta, a to je 700 evra po toni. Posle ove blokade ne očekujemo ništa. Idemo svojim kućama i njivama da vršemo suncokret. Imali smo 30 sastanaka, Ministarstvo poljoprivrede nije uradilo ništa. Prinosi suncokreta su mali, neće biti PDV-a, država će malo para uzeti“, kaže za N1 Nedeljko Savić, predsednik Udruženja „Stig“ Požarevac.

N1 / Milan Nikić
N1 / Milan Nikić
N1 / Milan Nikić
N1 / Milan Nikić

Poljoprivrednike je posetio i podržao narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, kopredsednik stranke Zajedno.

Nema sukoba demonstranata sa vozačima koji ne mogu da prođu od Požarevca do naplatne rampe autoputa Niš-Beograd. Saobraćajna policija je uradila sve na bezbednosti saobraćaja i učesnika protesta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare