Poljoprivrednici iz Šumadije: U ponedeljak krećemo iz Kragujevca ka Beogradu

Vesti 13. avg 202218:51 > 20:37 38 komentara
N1/ilustracija

Poljoprivrednici, koji su blokirali zgradu opštine Rača i zdanje Skupštine grada Kragujevca, će zajedno sa seljacima iz okolnih opština krenuti traktorima iz Kragujevca prema autoputu E-75 rano ujutro u ponedeljak, saznaje N1.

„Nama se u Rači upravo priključilo još pet traktora. Mi ćemo sa 15 velikih traktora u nedelju veče da se pridružimo Kragujevčanima ispred njihove lokalne samouprave. Zajedno sa kolegama iz okolnih opština, Jagodina, Svilajnac i Knić, krenućemo u cik zore u ponedeljak brzom saobraćajnicom do autoputa Niš-Beograd, kod ‘Kapije Šumadije’, samo ne znam da li ćemo imati goriva da stignemo do Beograda, gde se odlučuje o našim zahtevima. Do sada je potvrđen dolazak oko 110 poljoprivrednika na traktorima. Rača će i dalje biti blokirana, ali ćemo ostaviti tamo manje traktore“, kaže za N1 Milan Milošević, poljoprivrednik iz Rače.

Povezane vesti

Milošević dodaje da su „poljoprivrednici iz Rače u stalnoj komunikaciji i koordinaciji sa kolegama iz Novog Sada i Kragujevca“.

Poljoprivrednici iz kragujevačkih sela Desimirovac, Cerovac, Jarušice i Lužnice u subotu su u 13 časova blokirali centar Kragujevca i zgradu Skupštine grada. Oni potvrđuju da će konvoj od 110 traktora u ponedeljak krenuti za Beograd.

„Sve je više prijava kolega iz Šumadije da nam se pridruže. Problemi su neizdrživi u poljoprivredi. U ponedeljak krećemo za Beograd najbržom saobraćajnicom u Srbiji“, rekao je za N1 Aleksandar Babić, poljoprivrednik iz Desimirovca kod Kragujevca.

Babić dodaje da „traktori ostaju pred Skupštinom grada Kragujevca i večeras“.

Poljoprivrednici koji blokiraju ulicu ispred Skupštine grada Kragujevca ostaće tu celu noć

Poljoprivrednici iz sela u okolini Kragujevca – Desimirovca, Cerovca, Lužnica i Jarušica, koji su oko podneva blokirali traktorima ulicu ispred Skupštine grada, ostaće celu noć na tom mestu.

Poljoprivrednik iz Desimirovca Aleksandar Babić izjavio je da u blokadi učestvuje od 30 do 40 traktora.

On je naveo da saobraćaj može da se odvija sredinom kolovoza, ali je, kako je kazao, policija blokirala obe strane ulice i preusmerava saobraćaj u susedne.

Babić se nada da će se u nedelju blokadi pridružiti i poljoprivrednici iz drugih sela na području Kragujevca.

On je rekao da tok protesta zavisi od rezultata pregovora sa Vladom Srbije o zahtevima poljoprivrednika.

Dodao je da će u nedelju ujutru poljoprivrednici u Kragujevcu održati sastanak da razmotre šta će dalje činiti, te nije isključio radikalizaciju protesta.

Kazao je da poljoprivrednici iz okoline Kragujevca podržavaju zahteve o kojima se pregovara, odnosno one koje je iznela Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Poljoprivrednici zahtevaju subvencije goriva, otkupnu cenu suncokreta od 700 evra po toni, premiju za mleko od 15 dinara po litru, kao i 30 odsto subvencija za đubrivo.

Insistiraju i da se proglasi elementarna nepogoda zbog velike suše.