Poljoprivrednici iz Subotice traže objašnjenje Ministarstva zašto ne ispunjava dogovoreno

Vesti 26. feb 202411:23 0 komentara
N1

Udruženje poljoprivrednika Subotice u dopisu Ministarstvu poljoprivrede zatražilo je objašnjenje zašto se ne poštuju dogovori pa se uneti podaci o parcelama u e-agrar obrađuju mesecima, zbog čega za ukinutu taksu za odvodnjavanje stižu rešenja, a akciza na gorivo se ne vraća u roku."Prilikom unošenja novih parcela verifikacija traje i nekoliko meseci, pa zahtevamo da se taj proces ubrza, odnosno da verifikacija traje najduže sedam dana od momenta upisa u e-agrar", navedeno je u dopisu.

Dodaje se da je utvrđeno da poljoprivrednicima stižu nova zaduženja od javnog preduzeća „Voda Vojvodine“ za odvodnjavanje, za prvi kvartal.

„Tražimo obrazloženje zašto stižu nova zaduženja za odvodnjavanje, s obzirom da je trebao biti izmenjen zakon o naknadi za odvodnjavanje na osnovu potpisanog sporazuma iz maja 2023.“, navedeno je u dopisu.

Poljoprivrednici su naveli da se ne poštuje ni rok za povraćaj akcize od 50 dinara po litru od 14 dana i da nije vraćena suma novca po zahtevu od 15. januara.

Oni su zatražili da se ukine i limit za kupovinu subvencionisanog goriva na NIS pumpama koji je sada 400 litara dnevno, jer je dogovor bio da to bude ukinuto od 1. januara 2024. godine.

Naveli su da postoje i brojni slučajevi neisplaćenih subvencija za prošlu godinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!